Σκόπια: «Οι Γκοράνι προσπαθούν να μπουν στο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου»



Μάρτιος 7, 2012.

Η Γκοράνι που ζουν εδώ και πολλούς αιώνες στο Κοσσυφοπέδιο θα τους βοηθήσει η FYROM να ενταχθούν ως μειονότητα στο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.


Από τις 15 Ιανουαρίου η νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου είναι σε ισχύ, η οποία είναι η βάση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του έτους. Στις αλλαγές προβλέπεται  η ένταξη των μειονοτήτων στο Σύνταγμα.


Ενώ βρίσκεται σε αναμονή για μια απάντηση στο αίτημα της Πρίστινας, στην τελική φάση είναι η δημιουργία Συμβουλευτικής επιτροπής για τις μειονότητες, οι οποίες  σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι, καθορίζονται δύο μειονότητες Γκοράνι, όπως σημειώνει  η εφημερίδα του Κοσόβου, ‘Koha Ditore’.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, στο Συμβούλιο, με δύο εκπροσώπους θα συμμετάσχουν και οι Μαυροβούνιοι, οι Ρομά, Βλάχοι, Κροάτες και οι Αιγύπτιοι, ένας από αυτούς μπορεί να είναι  μέλος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου.

Στις 17 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, υπεβλήθη αίτημα προς τον πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, για την αναγνώριση της εθνικής σλαβικής κοινότητας των Γκοράνι στο Κοσσυφοπέδιο, ως μια συνταγματική κατηγορία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση.

Στην περιοχή όπου οι ζουν οι Γκοράνι υπάρχουν 24 χιλιάδες κάτοικοι. Αν συμπεριληφθούν και αυτοί που ζουν στη Ζούπα, τότε συγκεντρώνονται γύρω στις 30 χιλιάδες Γκοράνι, οι οποίοι ζούνε κυρίως στη συνοριακή ζώνη μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.

--
*Σημ. Οι Γκοράνι είναι σλαβική ομάδα, που ζει στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, στην περιοχή της ορεινής Γκόρα καθώς και στη βόρεια περιοχή των Σκοπίων (εκεί ονομάζονται Τορμπέσι), μιλούν ένα σλαβικό ιδίωμα συγγενές με τη σερβική γλώσσα. Είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και οι Σκοπιανοί τους  θεωρούν ομοεθνείς τους.