Αλβανική Διασπορά: Συμπόσιο για τους Ορθόδοξους Αλβανούς της περιοχής των Σκοπίων




Μάρτιος 20, 2012.

Επιστημονικό συμπόσιο  πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών από την ‘Αλβανο-Αμερικανική Κοινότητα’ σε συνεργασίες με άλλες  της χώρας αυτής με θέμα: «Ορθόδοξοι και Καθολικοί Αλβανοί στην περιοχή των Σκοπίων».


Το συνέδριο είχε στόχο την αύξηση της φωνής της αλήθειας και της ιστορίας για τους Ορθόδοξους Αλβανούς  που ζουν στην περιοχή των Σκοπίων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

«Έγινε ανασκόπηση και τοποθέτηση του αλβανικού ζητήματος στα Σκόπια,  σε όλες του τις πτυχές, χωρίς όρια και επιφυλάξεις προς κάθε άλλο έθνος για τα δικαιώματα των ορθοδόξων, που αποτελούν καρπό της δημοκρατίας και των αντικειμενικών  σχέσεων στο ζήτημα αυτό».

Ο πρόεδρος  της αλβανοαμερικανικής  Ένωσης, Τζεβάτ Σερίφι στην έναρξη του συμποσίου δήλωσε ότι είναι  απαραίτητο θα φωτιστούν  οι πλευρές αυτού του ζητήματος που έμειναν στο περιθώριο σχεδόν έναν αιώνα.

«Όλα αυτά συνέβησαν μέσα από μια στρατηγική και σενάρια μηχανισμών του  Σερβο-σλαβικού κράτους και της Σκοπιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας με στόχο την αφομοίωση αυτού του αλβανικού πληθυσμού» , δήλωσε ο Σερίφι και πρόσθεσε ότι υπήρξε μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία εναντίον αυτού του λαού της Ευρώπης.

«Η μητέρα μου δεν ήξερε σλαβικά», τόνισε στην ομιλία του  ο Μπράνκο Μανοϊλόφσκι, Αλβανός Ορθόδοξος, από το χωριό Reka e Epërme , του Γκόστιβαρ, ο οποίος περιέγραψε  τη ζωή του ορθόδοξου χωριού που δεν μιλούσε σλαβικά.

Στο συμπόσιο έγιναν αρκετές παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους με περιστατικά του παρελθόντος και ζήτησαν την προστασία του πληθυσμού αυτού που βιώνει σε περιοχές των Σκοπίων.

--