«Οι Αλβανο-Σλάβοι του Γκόλο Μπάρντο κατά της Βουλγαρίας»



 «Θα μπούμε εμπόδιο στη βουλγαρική προπαγάνδα» ισχυρίζεται ο νέος σύλλογος

Μάρτιος 14, 2012.

Στη ίδρυση  του νέου συλλόγου των Σλάβων της περιοχής του Γκόλο Μπάρντο της Αλβανίας αναφέρεται σχετικό βουλγαρικό δημοσίευμα το οποίο παρουσιάσαμε πριν από δύο εβδομάδες.

Αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Μπλίτζ’:


«Γέφυρα»/ Мост’,  ονομάζουν  το σκοπιανό σύλλογο που δημιούργησαν Σλάβοι ή όπως αυτοαποκαλούνται «εθνικά Μακεντόνσκι» στο Γκόλο Μπάρντο.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου αυτού, το οποίο κατατέθηκε στο Βασικό Δικαστήριο των Τιράνων, οι κύριοι στόχοι της ομάδας είναι «η αναγνώριση των Μακεδόνων στο Γκόλο Μπάρντο, η προώθηση των δικαιωμάτων τους και η εισαγωγή της σλαβικής γλώσσας στην εκπαίδευση της περιοχής».

Ο Σύλλογος, έχει επίσης ως στόχο τη διατήρηση, με κάθε τρόπο, τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εθνικής ταυτότητας του «Μακεντόνσκι», τον σλαβικό πολιτισμό, τη σλαβική παράδοση, τη σλαβική γλώσσα, τη λαογραφία και την ευαισθητοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της «εθνικής ταυτότητας των Μακεντόνσκι» στην περιοχή του Γκόλο Μπάρντο.

«Στόχος της ένωσής μας πρωτίστως είναι  να αγωνιστούμε για την αναγνώριση της ύπαρξης των ‘Μακεντόνσκι’ στο Γκόλο Μπάρντο από το αλβανικό κράτος και την εισαγωγή της σλαβικής γλώσσας στα σχολεία  της περιοχής. Επίσης, έργο μας είναι να αποτρέψουμε τις βουλγαρικές προσπάθειες προπαγάνδας της Βουλγαρίας να αποσπάσει τους «Μακεντόνσκι» στο Γκόλο Μπάρντο», δήλωσε ο μουσουλμάνος πρόεδρος της ένωσης αυτής, Μπεσνίκ Χασάνι.

Η ένωση αυτή έχει έδρα στο δήμο Τρεμπίστε και σκοπός  της  είναι η εδραίωση σε δύο δήμους του Γκόλο Μπάρντο- Όστρενι και του Στεμπλέβε.
--