54 Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ



Απρίλιος 3, 2012.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια, Paul Wohlers, δήλωσε σήμερα ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο  αυτό το οποίο προσυπογράφουν οι 54 Γερουσιαστές και το οποίο έχει αποσταλεί στον πρόεδρος των ΗΠΑ,  Μπαράκ Ομπάμα, με το οποίο ζητούν να εξασφαλίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ  στο Συνέδριο του Σικάγου.


Επανέλαβε ωστόσο, ότι  ότι παρά την υποστήριξη από τις ΗΠΑ του αιτήματος αυτού είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των κρατών μελών που συμμετέχουν  στον Οργανισμό και τα κράτη μέλη δεν συναινούν λόγω του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας της χώρας.

«Έχουμε, ήδη, τονίσει ότι κανένας δεν θέλει περισσότερο από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα, η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε την ένταξη των Σκοπίων, αλλά το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός του οποίου η πολιτική βασίζεται στη συναίνεση. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση για κάθε νέα ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Ο Γουόλερς σημείωσε ότι η προσφορά των ΗΠΑ είναι να βοηθήσει στη διαδικασία αυτή, αλλά εξακολουθεί η ύπαρξη του ανεπίλυτου προβλήματος με τον όνομα, μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας.
--