Η Βουλγαρία προσπαθεί να εκβουλγαρίσει τους Γκοράνι



Απρίλιος 20, 2012.

Η Βουλγαρία εντείνει τις προσπάθειες της  για την παροχή ιθαγένειας, υποτροφιών στην εκπαίδευση και άλλων παροχών στο φτωχό πληθυσμό  της κοινότητας Γκοράνι, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, αλλά οι επικριτές αυτής της πολιτικής,  ισχυρίζονται ότι η βουλγαρική κυβέρνηση


 έχει καταχραστεί την ιδιότητά της, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προχωρεί σε μια μακροπρόθεσμη πολιτική αφομοίωσης άλλων εθνοτήτων.

Οι Γκορανίτες (Goranite) είναι κυρίως μουσουλμανικού θρησκεύματος και ζούνε σε 18 χωριά σε περιοχές του Μαυροβουνίου και στα σύνορα Αλβανίας- Σκοπίων- Κοσσυφοπεδίου και διεκδικούνται εθνολογικά από τους Σλάβους των Σκοπίων (που τους χαρακτηρίζουν ως «Μακεδόνες»!), από τους Σέρβους, λόγω της κοινών γλωσσολογικών τύπων με τη σερβική γλώσσα, και από τους Αλβανούς ότι ανήκουν στο αλβανικό έθνος…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωποι της Βουλγαρίας, συνοδευόμενοι με δικηγόρο, προσπαθούν να πείσουν τους Γκορανίτες, να αποκτήσουν την βουλγαρική υπηκοότητα για την πιθανή μελλοντική απασχόλησή τους σε χώρες της ΕΕ καθώς και σε δωρεάν παιδεία στη Σόφια και στην Φιλιππούπολη.

Το μόνο που απαιτείται είναι να υπογράψουν ένα έγγραφο στο οποίο να δηλώνεται ότι είναι βουλγαρικής καταγωγής και ότι είναι Βούλγαροι.

Το βουλγαρικό Σύνταγμα επιτρέπει την επιλογή σε άτομα να πάρουν την βουλγαρική υπηκοότητα μέσω «διοικητικής διαδικασίας» που δημιουργήθηκε πρόσφατα με νόμο για την ιθαγένεια.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι  βουλγαρική πολιτική στοχεύει στο να ενώσει όλους τους Βουλγάρους στην περιοχή και να αυξήσει το συνολικό βουλγαρικό πληθυσμό.
--