Μνήμες Μουσουλμάνων Βουλγαρίας από το κομμουνιστικό καθεστώς



Απρίλιος 4, 2012.

Βουλγαρία.

Πολλοί Βούλγαροι μουσουλμάνοι θυμούνται τις οδυνηρές μνήμες της κομμουνιστικής καταπίεσης.

Μεταξύ αυτών, ο Ιμπραήμ Μπάλκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική «Ουάσιγκτον Πόστ» που δηλώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ενότητα των μουσουλμάνων, η οποία πολεμήθηκε στη Βουλγαρία επί τέσσερις δεκαετίες.


«Μερικές φορές αισθάνομαι πόνο στο χέρι μου, αλλά δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με τον πόνο που αισθάνομαι στην καρδιά μου», λέει ο Μπάλκ, κάτοικος του μικρού βουλγαρικού χωριού Κόρνιτσα.

Ο Μπάλκ πυροβολήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1973, όταν οι κομμουνιστικές δυνάμεις μπήκαν στο χωριό και άνοιξαν πυρ κατά εκατοντάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να διαμαρτυρηθούν  για μια εκστρατεία που είχε ως στόχο να αναγκάσει τους Μουσουλμάνους της Βουλγαρίας να αποδεχθεί αντι-ισλαμικά ονόματα και να σπάσουν την ένωσή τους.

Η εκστρατεία της αναγκαστικής αλλαγής των ονομάτων ξεκίνησε το 1973 στην Κόρνιτσα,  όπου ζούσαν 1800 Βούλγαροι μουσουλμάνοι και κατόπιν επεκτάθηκε το μέτρο σε όλη τη χώρα.

Οι Τούρκοι, οι οποίοι αποτελούν μια μεγάλη ομάδα των μουσουλμάνων στη Βουλγαρία, υποβλήθηκαν σε σκληρή εκστρατεία της αναγκαστικής αφομοίωσης.
22 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει καταδικάσει επίσημα την καταστολή σε βάρος των μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν το 10 τοις εκατό του βουλγαρικού πληθυσμού.

Τον Ιανουάριο, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια δήλωση καταδικάζοντας τη βίαια αφομοίωση του μουσουλμανικού πληθυσμού.

--