Σκόπια: Ενδιαφέρον της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης για την έντυπη «Μακεδονική Κληρονομιά»



Απρίλιος 19, 2012.

Σκόπια.

 δυνατότητα του καθορισμού της συμμετοχής της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων της FYROM στην Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, είναι ο σκοπός  της επίσκεψης των εκπροσώπων του εν λόγω ιδρύματος που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας", γράφει το σλαβοσκοπιανό δημοσίευμα και συνεχίζει: 


Σύμφωνα με τον Jason Jasner, επικεφαλής της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης,  η FYROM, ως μέλος του ΟΗΕ και της UNESCO μπορεί να γίνει μέλος αυτού του παγκόσμιου ιδρύματος και όπως είπε δεν απαιτούνται ειδικές συνθήκες.

 «Η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, ως ίδρυμα έχει προτεραιότητα να διαθέτει έναν εκπρόσωπο για την πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας», δήλωσε ο Jasner.
Ο Grant Harris, ωστόσο, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι η βιβλιοθήκη έχει τη μεγαλύτερη συλλογή  βιβλίων που έχουν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και δημοσιεύσεων σε όλον τον κόσμο.

«Κάθε συλλογή συμπληρώνεται με νέους τίτλους από όλον τον κόσμο και μεταξύ αυτών θα είναι και η FYROM», είπε.

Η χώρα μας αριθμεί σήμερα περίπου 10 χιλιάδες τίτλους και περίπου χίλιους χάρτες, φωτογραφίες, φωνογραφικό και ακουστικό και παρόμοιο υλικό.

Σημειώνεται – συνεχίζει το σκοπιανό δημοσίευμα- ότι η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ξεκίνησε το 2005  από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον και το 2006 καθιερώθηκε από την UNESCO με σχετική υπογραφή.
Βρίσκεται στη βάση μιας πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων και ικανοτήτων σε όλον τον κόσμο, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ψηφιακών κέντρων για την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών αξιών των εθνών.

Συνεργάτες της είναι οι εθνικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, οι δημόσιες βιβλιοθήκες, τα αρχεία και τα μουσεία.

Η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης άνοιξε τον Απρίλιο του 2009 και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κατά το 2011 έχει μηνιαία περί τους 420.000 επισκέψεις - αναγνώστες.

Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου είναι διαθέσιμο σε επτά γλώσσες, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων.

--