“Το Μαυροβούνιο θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν αποβάλει τη ρωσική κηδεμονία”




«Αν θέλετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ πρέπει να απαλλαγείτε από την κηδεμονία των Ρώσων»

Απρίλιος 18, 2012.

Ποντγκόριτσα.

‘Εάν το Μαυροβούνιο επιθυμεί να ενταχθεί  στο ΝΑΤΟ, πρέπει να επιλύσει το ζήτημα της ρωσικής κυριαρχίας’, δήλωσε ο ο αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών Damon Wilson.


Ο Γουίλσον δήλωσε στην εφημερίδα «Vijesti», ότι το Μαυροβούνιο είναι μία χώρα με αρμονικές σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων, η οποία δεν επιβαρύνεται με συγκρούσεις στην περιοχή, μία χώρα που έχει τις καλύτερες σχέσεις με τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες και τους γείτονές της.

«Αλλά αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να αποδείξει τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Τίθεται επίσης και το ζήτημα της κυριαρχίας ορισμένων χωρών στο έδαφός του, κυρίως της Ρωσίας και αυτό πρέπει να επιλυθεί πριν από την ένταξη του στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αντιπροσωπεία του Ατλαντικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Γουίλσον επισκέπτεται το Μαυροβούνιο για να αξιολογήσει την πρόοδο του κρατιδίου στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την ένταξη του στο ΝΑΤΟ.

Η πορεία προς το ΝΑΤΟ, δεν είναι απλώς μια τεχνική διαδικασία και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι μια ειλικρινής επιθυμία του συνόλου της κοινωνίας και όχι μόνον ενός μέρους της ή ορισμένων ατόμων για να είναι επιτυχής, δήλωσε ο Γουίλσον.
--
Vijesti