«Σε ετοιμότητα τα ρωσικά πλοία για την προστασία της Συρίας»



Απρίλιος 13, 2012.

Άγκυρα.

«Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti  ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δώσει εντολή στα ρωσικά πλοία της Μεσογείου να επιτηρούν τις ακτές της Συρίας  για λόγους ασφαλείας», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Η Ρωσία έχει μια στρατιωτική βάση κοντά στην Ταρτούς  όπου σταθμεύουν τα ρωσικά πλοία. Τελευταίο έχει έρθει το Smetliviy και έχει αναπτυχθεί στην ακτή της Συρίας, ενώ τον Μάιο θα το αντικαταστήσει άλλο πολεμικό πλοίο που θα έρθει από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά πολεμικά πλοία της Μεσογείου βρίσκονται με πορεία προς τη Συρία.

Από την άλλη πλευρά η Μόσχα εξέφρασε την ικανοποίησή της  για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία αλλά προειδοποίησε τη δυνατότητα πρόκλησης από την αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται – σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα- ότι από τη ναυτική βάση της  Ρωσίας, στη Σεβαστούπολη, απέπλευσε την 1η Απριλίου το πολεμικό πλοίο Smetlivıy, το οποίο αφίχθη στην Ταρτούς.

Το Φεβρουάριο το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ και άλλα πολεμικά πλοία είχαν κάνει μια επίσκεψη στο λιμάνι της Ταρτούς. Επίσης ένα πλοίο γεμάτο με ρωσικά στρατιωτικά υλικά που κρατούνταν στην Κύπρο, αφέθηκε ελεύθερο έπειτα από εκτεταμένες επαφές της Μόσχας και το πλοίο με τα πυρομαχικά προσέγγισε στη Συρία.

Το Smetlivıy είναι ναυπηγημένο το 1969 και έχει  πλήρωμα 266 ανδρών. Το πλοίο αναφέρεται στις ειδικές δυνάμεις. Το ρωσικό πλοίο  έχει εκσυγχρονιστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και θεωρείται ως ένα από τα πιο καλά εξοπλισμένα πολεμικά πλοία.

Στις 2 Απριλίου  ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αναφέρει  ότι τα πολεμικά πλοία πέρασαν από τα Στενά,  βάσει της  Σύμβασης του Montreux.


--