Αλβανικός νόμος διευκολύνει τη διερεύνηση εγκλημάτων εμπορίας ανθρώπινων οργάνων



Μαίος 2, 2012.

Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του έχει εκπονήσει έναν νόμο με τον οποίο οι διεθνείς ερευνητές θα είναι σε θέση να διερευνήσουν για την εμπορία οργάνων στο αλβανικό έδαφος, προσθέτοντας ότι αναμένεται σύντομα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.


Όπως είπε, ο νόμος θα διευκολύνει την έρευνα, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι έχει γίνει εμπορία οργάνων στα χρόνια του πολέμου.

«Η Αλβανία είναι ελεύθερη σε όποιον ενδιαφερόμενο επιθυμεί να προβεί σε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών», δήλωσε ο Μπερίσα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντίκ Μάρτι σε έκθεσή του που είχε υποβάλλει το Δεκέμβριο του 2010, ανέφερε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των πρώην μελών του UCK και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι,  με το οργανωμένο έγκλημα.

Τους κατηγόρησε για την αφαίρεση των οργάνων από Σέρβους και Αλβανούς  κρατούμενους και στη συνέχεια την πώλησή τους.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας είχαν  αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά, τώρα,  συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Η ευρωπαϊκή ομάδα έχει αναθέσει σε μια νομική επιτροπή με επικεφαλής τον εισαγγελέα των ΗΠΑ, Τζον Κλιντ Γουίλιαμσον να προβεί στην διαλεύκανση της υπόθεσης.
--