ΟΜΟ ‘Ίλιντεν’: Η Βουλγαρία καταδικάστηκε για τρίτη φορά από το Στρασβούργο



Μάιος 10, 2012.

Σόφια.

«Η προπαγάνδα της απόσχισης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση και με βάση την ερμηνεία της Ιστορίας, θεωρείται  από την πλειοψηφία των δικαστικών αρχών ως γελοία, δεν καθίσταται επαρκής δικαιολογία για τον περιορισμό της 


ελευθερίας και του συνεταιρίζεσθαι», αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, δικαιώνοντας για τρίτη φορά την σλαβική οργάνωση ΟΜΟ ‘Ίλιντεν Πιρίν’ του Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο  επέβαλε στο βουλγαρικό κράτος  να πληρώσει στους καταγγέλοντες € 9.000 για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους και € 1.513 για τα δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
Το διεθνές δικαστήριο απεφάνθη ότι το βουλγαρικό κράτος δεν έχει αρκετούς λόγους ώστε να απαγορεύσει την εγγραφή και λειτουργία της οργάνωσης αυτής.

Ούτε επίσης, η επιδίωξη πολιτικών στόχων δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής λόγος για άρνηση της καταχώρησης της οργάνωσης στις βουλγαρικές δημόσιες αρχές.

Στο τέλος Φεβρουαρίου  του τρέχοντος έτους η  σλαβική οργάνωση ΟΜΟ Ίλιντεν είχε μια νέα επιτυχία στο Στρασβούργο και έλαβε αποζημίωση από το βουλγαρικό κράτος 18.000 ευρώ.
--