Βουλγαρία: Μείωση των περιττών πυρομαχικών- θα διατεθούν για πώληση 4 τόνοι




Ιούνιος 29, 2012.

«Το βουλγαρικό υπουργείο άμυνας σχεδιάζει να πουλήσει αρκετές χιλιάδες τόνους παλαιών πυρομαχικών»

Σόφια.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Άνιου Άνγκελοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 10 χιλιάδες τόνοι παλαιών πυρομαχικών του στρατού  και σχεδιάζεται να πωληθούν τουλάχιστον 4 χιλιάδες τόνοι από αυτά, ενώ άλλα έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν καταστραφεί.


Μετά από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο εργοστάσιο αποσυναρμολόγησης πυραύλων στην Πετολάσκατα, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ο Άνγκελοφ δήλωσε ότι τα πυρομαχικά που ήταν πλεονασματικά ανέρχονταν στους 14 τόνους. 

Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από άλλα μέλη του υπουργείου άμυνας και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου παραδέχθηκαν ότι  η ποσότητα ήταν μεγαλύτερη και θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερη με τον προγραμματισμό  για το κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων.

Ωστόσο δεν διασαφηνίστηκε πως η ποσότητα έχει μειωθεί τόσο πολύ.

Ο Άνγκελοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι «είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για χρήση (επεξεργασία) σε βάρος της καταστροφής των πυρομαχικών»
«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κατάλοιπα από αυτήν τη διαδικασία», είπε.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται  η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων μέχρι το 2014, με  τη διάθεση συνολικά 114 εκατ. λέβα.

Όπως, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τον Βούλγαρο υπουργό, στα πλαίσια του ορθολογισμού των δαπανών, οι δύο ναυτικές βάσεις του πολεμικού ναυτικού  θα ενοποιηθούν σε μία.

«Έχουμε δύο ναυτικές βάσεις, που έχουν και οι δύο τις ίδιες λειτουργίες. Θέλουμε να εξαλείψουμε αυτόν τον διαχωρισμό και να δημιουργηθεί μία, μία ναυτική βάση στη Βάρνα», δήλωσε ο Άνγκελοφ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι  δεν προβλέπεται  προς το παρόν να γίνει αγορά νέων πολεμικών πλοίων αλλά ο στόχος είναι να συντηρηθούν τα υπάρχοντα.