Τουρκία: Επισπεύδει το σχεδιασμό νέας αεράμυνας 4 δις δολαρίων



Ιούνιος 30, 2012.

Άγκυρα.

Στην Τουρκία έχει επιταχυνθεί  η αναζήτηση νέου συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας  μεγάλου βεληνεκούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αγορά του συστήματος.


Σε ειδική συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο αρχηγός του Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Νεσντέτ Όζελ,  ο υφυπουργός Βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ, καθώς  η ειδική Εκτελεστική Επιτροπή  Βιομηχανικής Άμυνας, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Χουριέτ προτείνονται για την Τουρκία συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας μεγάλου βεληνεκούς ( T-Loramids) και αναμένεται να δώσουν προσφορά η αμερικανική Raytheon και Lockheed Martin, από τη Ρωσία η Rosoboronexport, από την Κίνα η σύμπραξη των εταιρειών CPMIEC και από τη Γαλλία-Ιταλία η συμπαραγωγή Eurosam.

Σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2009, αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον, γράφει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντως με διπλωματική πηγή στις 11 ή 12 Ιουλίου πρόκειται να εκδοθεί η τελική προκήρυξη.

Εξάλλου, δυτικοί αξιωματούχοι προτείνουν οι προσφορές από τη Ρωσία και την Κίνα να εξαιρεθούν γιατί τα συστήματά τους δεν είναι συμβατά με αυτά του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία δεν θα επέτρεπε να διακοινωθούν απόρρητες πληροφορίες από τα συστήματά της.

--