Δημιουργεί η Βουλγαρία ανθελληνική στάση;




Ιούνιος 21, 2012.

Το ερώτημα του τίτλου τίθεται από την σκοπιανή εφημερίδα «Ούτρινσκι» σε άρθρο που δημοσιεύει και το οποίο προβάλλεται από βουλγαρικό ‘Φόκους’.

« Είναι μια δραματική εξέλιξη ή απλά ένα πολιτικό φολκλόρ, στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων η οποία-Βουλγαρία- για πρώτη φορά αμφισβητεί  μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Αθήνα;


Η εντύπωση είναι ότι από αυτά τα διλήμματα, υπάρχει μια μικρή διαφωνία που ως επί το πλείστον οφείλεται στο γεγονός ότι με εκείνους με τους  οποίους συντάσσεται η Σόφια εναντίον των Σκοπίων, έχουν  μια πολύ ξεπερασμένη τακτική στη σύγχρονη Ευρώπη,  για τους στόχους που θέλουν να επιτύχουν. Εντούτοις όλοι συμφωνούν  σε μια λύση αμοιβαιότητας», γράφει η εφημερίδα.

Επιτυχία της σκοπιανής διπλωματία η αντίδραση Μπορίσοφ

Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη των Σκοπίων στη Βουλγαρία  Γκεόργκι Σπάσοφ, η δήλωση του Μπόικο Μπορίσοφ για την μη αποδοχή του ονόματος ‘Βόρεια Μακεδονία’, είναι μια επιτυχία της σκοπιανής διπλωματίας.
Όπως υποστηρίζει ο Σπάσοφ, ο Μπορίσοφ δεν επεμβαίνει για να βοηθήσει τα Σκόπια, στον παραλογισμό της διαφωνίας του ονόματος, δίνοντας αυτό δημοσιότητα.

Στόχος η απομάκρυνση από την σερβική επιρροή

Σύμφωνα με τον Σπάσοφ όπως γίνεται στα Σκόπια έτσι γίνεται και στη Βουλγαρία, όταν οι πολιτικοί έχουν εσωτερικά προβλήματα, αναδεικνύουν εξωτερικούς εχθρούς.
« Αυτό είναι ένα μέρος του παραδοσιακού πολιτικού φολκλόρ. Δεν υπάρχει κανένα δράμα μεταξύ των δύο χωρών. Από την αρχή η Βουλγαρία ενδιαφέρεται  για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και όλη η πολιτική της στρέφεται προς την κατεύθυνση αυτήν. Αυτό θα δώσει μια μεγάλη ευκαιρία στα Σκόπια να αποχωρήσουν  από την επιρροή της Σερβίας και να έρθουν περισσότερο στη λογική της ενσωμάτωσης με τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Σπάσοφ.

Η Σόφια θίγεται στην αναζήτηση των Σκοπιανών για αρχαίες μακεδονικές ρίζες

Παραδέχθηκε επίσης, ότι η Βουλγαρία ενίσχυσε το επιχείρημα ότι η χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ένταξη της  στην ΕΕ για την πραγματοποίηση των συμφερόντων των Σκοπίων και ένας από τους υποστηρικτές αυτής της διατριβής είναι ο Μπόικο Μπορίσοφ, του οποίου η δήλωση έπρεπε να ανταποκριθεί σε αυτές ακριβώς τις προσδοκίες.

«Η Σόφια αισθάνεται εξαπατημένη από την αναζήτηση των Σλάβων των Σκοπίων σε αρχαίες μακεδονικές ρίζες γιατί αυτό την απομακρύνει από ένα κοινό σλαβικό παρελθόν»

Σύμφωνα με τον Σπάσοφ στην πραγματικότητα υπάρχει μια άρνηση σε αυτό που αποκαλείται ως βουλγαρική εθνική συνείδηση στο κράτος των Σκοπίων.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σλόμπονταν Τσάτσουλε σε ομιλία του στα Σκόπια, είπε ότι δεν υπάρχει νέος τόνος στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι η Σόφια ‘πυκνώνει τις απαιτήσεις της, δηλαδή τις αξιώσεις της’.

«Με εκπλήσσει το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να αρχίσουν ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία βάση και αξία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τσάτσουλε.

Η Βουλγαρία ακολουθεί φασιστική πολιτική

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία έχει δημιουργήσει κάτι παρόμοιο με την ελληνική πολιτική και το εμφανίζει ως προ-στάδιο της απόφασης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν  θα μπορούσε  να χάσει μια τέτοια ευκαιρία η πολιτική ελίτ της Βουλγαρίας.

«Δεν λέμε ότι οι Βούλγαροι είναι φασίστες, αλλά φασιστική είναι η πολιτική ελίτ απέναντί μας. Ήταν κατακτητές. Δεν μας πειράζει να γιορτάζουμε  τις επετείους μαζί, να διατηρούμε τους τάφους τους αλλά θα πρέπει πρώτα να έρθει ο πρόεδρός τους στο Πρίλεπ, στη Βατάσα ή στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και να ζητήσει συγνώμη για τα θύματα» και συνέχισε ο Τσάσουλε « Λαμπερό παράδειγμα αποτελεί ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ευρισκόμενος στην Πολωνία ζήτησε συγνώμη για ένα γλωσσικό λάθος.

Η Ούτρινσκι Βέσνικ γράφει ότι η Βουλγαρία δεν έχει την ίδια θέση για τις ‘αμαρτίες’ των Σκοπίων, οι οποίες έκαναν  την Σόφια να προσβληθεί.

Την περασμένη εβδομάδα ο Καρακατσάνοφ είχε δηλώσει ότι η Βουλγαρία δεν έχει να σχολιάσει τίποτε για το θέμα της ονομασίας της χώρας, αφού την αναγνώρισε πρώτη με το συνταγματικό της όνομα.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η φιλοσερβική πολιτική της από τους φιλο-γιουγκοσλαβικούς κύκλους που επενδύουν στην αντι-βουλγαρική πολιτική.


--