Ανησυχία σε Σκόπια από τις εξελίξεις σε Βελιγράδι και Αθήνα




«Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα μας οδηγήσει στο χάος»

Ιούνιος 4, 2012.

Η συζήτηση στην Ευρώπη δείχνει ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων  εξαρτάται από την πολιτική των περικοπών της Ελλάδας και από την πολιτική που θα ακολουθήσει η  Σερβία.


Εάν καταρρεύσει η Ευρωζώνη, τα Δυτικά Βαλκάνια θα παραμείνουν εκτός της ΕΕ, που αυτό είναι μια τρέλα. Αυτά είναι τα λόγια που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες και ειπώθηκαν από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ που μας υπενθυμίζουν πόσο η εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα και το αβέβαιο σενάριο της ευρωκρίσης θα επηρεάσει την περιοχή μας.

Το μέλλον ειδικά για εμάς, δεν εξαρτάται μόνο από την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και από τις στρατηγικές κατευθύνσεις  που θα ακολουθήσει ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ως νέος πρόεδρος της Σερβίας.

Ωστόσο, θα δείξει κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να εμπιστεύεται τον Νίκολιτς, όταν ο ίδιος λέει ότι είναι εθνικιστής και δημοκράτης που σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες.

Οδηγούμαστε προς το χάος

Αναφύεται ένα ερώτημα, αν η περιφερειακή σταθερότητα θα μπορούσε να απειληθεί από μέχρι πρότινος εχθρικές συμπεριφορές του Νίκολιτς. 

Για το θέμα αυτό ο  υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Michael Spindelegger, σε συνέντευξή του  στη σερβική εφημερίδα «Blic», θα τονίσει:

« Πιστεύω ότι η πολιτική διαδικασία στα Βαλκάνια, με τη βοήθεια των πολιτικών, όπως ήταν του πρώην προέδρου,  Μπόρις Τάντιτς, τα τελευταία χρόνια εισήλθε στη φάση της συνεργασίας και όχι της αντιπαράθεσης. Δεν βλέπω επιστροφή στο παρελθόν».
Στις Βρυξέλλες, κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι οι εκλογές στην Ελλάδα, και οι εξελίξεις στη Σερβία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή πολιτικής.

«Οι δύο κύκλοι εκλογών έχουν αλλάξει το πολιτικό τοπίο των χωρών αυτών, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει  τη βάση των πολιτικών τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό σημαίνει  περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τη σταθεροποίηση των δημόσιων προϋπολογισμών και στην περίπτωση της Σερβίας, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Ελπίζω και οι δύο χώρες θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή- είπε ο ευρωβουλευτής Eduard Kukan προς την εφημερίδα των Σκοπίων 
Dnevnik.

Εξάλλου, ο Βλάσης Βλασίδης, Έλληνας καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών της «Δυτικής Μακεδονίας», δήλωσε ότι η κρίση έχει ωθήσει τη συζήτηση για τη διεύρυνση.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και δεν θέλει να έχει νέα προβλήματα. Αυτή είναι  η εντύπωση από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες- είπε ο Βλασίδης για το Dnevnik.

Ο Φίσερ τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν θα προκαλέσει τη μείωση της εμπιστοσύνης με επίθεση στις τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και κατά πάσα πιθανότητα και της Γαλλίας- μια χρηματοοικονομική θύελλα που θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρώ.

«Στη συνέχεια τι νομίζετε ότι θα έκαναν οι Έλληνες όταν θα είναι έξω από το ευρώ;» «Η Αθήνα θα αναζητήσει άλλους εταίρους, όπως για παράδειγμα τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη προετοιμαστεί  για το ενδεχόμενο αυτό, αν και δεν το παραδέχεται».
«Στη συνέχεια  θα πούμε αντίο στη διεύρυνση της ΕΕ προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη  και θα έρθει το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια, είναι μια τρέλα», είπε ο Φίσερ.

Τόνισε ακόμη- σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα- ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα Βαλκάνια ως περιοχή ταλανίζεται από την αστάθεια και αποτελεί μέρος της Ευρώπης, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ θα επικρατήσει το χάος.

Ο Έλληνας καθηγητής Βλασίδης θεωρεί ότι η Ελλάδα λόγω της κρίσης δεν θα γινόταν δικηγόρος για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Βαλκάνια.

«Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση δεν έχουν εξουσία να εφαρμόσουν την «Ατζέντα 2014»- διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν υπάρχουν χρήματα που να επενδυθούν σε αυτές τις διαδικασίες»,είπε ο Βλασίδης.

Επιπρόσθετα, ο Έλληνας αναλυτής Γιώργος Τζογόπουλος τόνισε:  «προφανώς το μέλλον του ευρώ έχει μεγάλη σημασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ωστόσο, ακόμη μια σανίδα σωτηρίας για το ευρώ υπάρχει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πόρτες της ΕΕ θα είναι ανοικτές προς τις υποψήφιες χώρες»…



--