Τουρκία: Η MIT και η MGK αντιδρούν για σχέδιο νόμου περί κρατικών μυστικών



Ιούνιος 18, 2012.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας- ΜΙΤ  και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας- MGK έχουν αντιρρήσεις σχετικά με την προώθηση ενός σχεδίου νόμου περί κρατικών μυστικών.


Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθορίζει και θα προτείνει  τι είναι κρατικό μυστικό και θα μπορεί να κυκλοφορεί μόνον μεταξύ αρμόδιων υπουργείων.

Σύμφωνα με την πρόταση, που τίθεται από τα δύο τουρκικά ιδρύματα ασφαλείας, θα πρέπει οι εντολές προς τα υπουργεία να γίνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι από το γραφείο του πρωθυπουργού. 


Επίσης, τα εμπιστευτικά έγγραφα και οι πληροφορίες θα πρέπει να προστατεύονται τουλάχιστον ένα έτος από την ημερομηνία καταγραφής των. 


Επιπλέον να φέρνουν την επισήμανση της εθνικής ασφάλειας και να κρατούνται ως κρατικό μυστικό.

Σύμφωνα με την πρόταση της MIT η έννοια του μυστικού εγγράφου σημαίνει ότι η γνώση αυτού από ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο θα μπορούσε να βλάψει τις διεθνείς σχέσεις ή την εθνική ασφάλεια της χώρας. Είναι απαραίτητο εκ τούτου να καθορίζονται τα εμπιστευτικά έγγραφα ως πληροφορίες του κράτους.

Επίσης και η αντιπολίτευση, δια του Bülent Tezcan και του Süha Aldan του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού  κόμματος,  διαφώνησε σε πολλές παραγράφους του νομοσχεδίου και ζήτησε τη βελτίωσή τους, ως προς την ασφάλεια των κρατικών εγγράφων.

--