Σερβία: Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τον πρωθυπουργό Ντάτσιτς



Ιούλιος 4, 2012.

Η αμερικανική ηγεσία επιθυμεί να δει τις προθέσεις  του νέου πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και για το λόγο αυτόν αποφάσισε να συμμετάσχει πιο ενεργά στις διεργασίες που γίνονται στο σοσιαλιστικό σερβικό κόμμα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Σερβίας.


Έστειλε, λοιπόν, (σύμφωνα με το σερβικό B92) η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον απεσταλμένο της  Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος έφθασε στη Σερβία χθες στο Βελιγράδι για τριήμερη επίσκεψη, όπως σημειώνει και η εφημερίδα ‘Blic’ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Ο Ντάτσιτς ερεθίζει τους Αμερικανούς με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και η ρητορική του για το θέμα αυτό είναι λαϊκίστικη και δίνει την έννοια  ότι η ασφάλεια για το Κοσσυφοπέδιο είναι δύσκολη.

Οι δηλώσεις του Ντάτσιτς  περί διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου και οι υποσχέσεις για το ζήτημα αυτό στις προεκλογικές ομιλίες του, καθώς και η αποστολή σερβικών δυνάμεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δημιουργούν μια αμφίβολη κατάσταση.

Η εφημερίδα ‘Βέτσερνι Νόβοστι’ /Εσπερινές Ειδήσεις,  γράφουν ότι Ρίκερ έχει κανονίσει συνάντηση με τον εντολέα σχηματισμού της σερβικής κυβέρνησης, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Επιπρόσθετα,  το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο απεσταλμένος της Χίλαρι Κλίντον θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων της Σερβίας, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος κρατά ηπιότερη πολιτική στάση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.


--