Πρωτοβουλίες των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ ενοχλούν τη Βαγδάτη



Ιούλιος 7, 2012.

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργός της Κουρδικής  Περιφερειακής Διοίκησης του βόρειου Ιράκ, εξέδωσε δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε με τοπικούς αξιωματούχους στην πόλη του Ντόχουκ, για τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τον αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil και άλλες παρεμφερείς διεθνείς εταιρείες.


Ο Μπαρζανί ακολουθεί δική του πολιτική  για το πετρέλαιο της περιοχής και υποστηρίζει ότι «ότι το πετρέλαιο είναι το κλειδί για την εξέλιξή μας», μάλιστα, τόνισε το πετρέλαιο πρέπει να αποτελέσει θέμα της τοπικής διοίκησης και το καθόρισε ως ‘εθνικό ζήτημα’.

Όσον αφορά με την πολιτική κατάσταση στο Ιράκ, ο Μασούντ Μπαρζανί κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι για τα περιφερειακά θέματα βρίσκεται μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορικών τάσεων, όπως είπε.

Πολιορκία του πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Από το τέλος του 2011 μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης των Κούρδων άρχισαν τα προβλήματα καθώς η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση έχει συνάψει συμβάσεις αγνοώντας τη Βαγδάτη.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης τις αποδέχεται ως άτυπες συμβάσεις, ενώ ο Μπαρζανί ισχυρίζεται ότι αυτές προβλέπονται  από το ιρακινό σύνταγμα, ότι δηλαδή έχει δικαίωμα να υπογράφει συμβάσεις.

Η κουρδική  κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ έχει υπογράψει  σχεδόν 40 συμβόλαια πετρελαίου  με ξένες εταιρείες, ενώ έξι τελευταίες συμβάσεις έχει υπογράψει με την αμερικανική Exxon Mobil  οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα με  την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι μετά την υπογραφή των συμβάσεων αυτών έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας την ακύρωση των συμβάσεων αυτών.

Η άρνηση του Λευκού Οίκου να απαντήσει ώθησε την ιρακινή κυβέρνηση να απαγορεύσει στην αμερικανική εταιρεία να επενδύσει στο Ιράκ.


--
Milli Gatezi