Στρασβούργο: Καταδίκη Ελλάδας για κακομεταχείριση Αλβανού


www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 20, 2012.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, καταδίκασε την Ελλάδα για κακομεταχείριση και απέλαση ενός Αλβανού μετανάστη, ο οποίος παρέλειψε να ανανεώσει έγκαιρα την άδεια παραμονής του.


Πρόκειται για τον Άρμπεν Λίσα  που ζει πολλά χρόνια στη Σκάλα Λακωνίας με χορήγηση νόμιμης άδειας παραμονής, την οποία είχε ανανεώσει το 2003 και το 2010.
Στις 20 Απριλίου του 2010 είχε γίνει πάλι αίτηση για ανανέωση της άδειας, η οποία όμως δεν έγινε δυνατή, ο Λίσα συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι ο Αλβανός δεν είχε άδεια παραμονής και στη συνέχεια απελάθηκε στην Αλβανία.

Μετά την  αγωγή του Αλβανού μετανάστη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα «για παραβιάσεις των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για παραβίαση του δικαιώματος άσκησης ενδίκων μέσων».

Για τις συνθήκες σύλληψης, κράτησης και απέλασης του Αλβανού πολίτη Άμπεν Λίσα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  διέταξε την Ελλάδα να καταβάλει στον ενάγοντα αποζημίωση 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα 1.500 ευρώ.

--