Σκόπια : Μυστικές συναντήσεις για την απελευθέρωση του Ιωάννη της Αχρίδας



Ιούλιος 5, 2012.

Μυστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ του Επισκόπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αμφιλόχιου με τον επικεφαλής της Σκοπιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αρχιεπισκόπου Αχρίδας και Σκοπίων, Στεφάνου, με μοναδικό  αντικείμενο μεταξύ των δύο Εκκλησιών τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του αρχιεπισκόπου Ιωάννη ΣΤ΄, κατά κόσμο,  Γιοβάν Βρανισκόφσκι από τη φυλακή.


Πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκκλησιών

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση ανώτερων εκκλησιαστικών παραγόντων των δύο εκκλησιών, μετά από το πάγωμα των σχέσεων τους με την αυτονόμηση της λεγόμενης ‘μακεδονικής’- διάβαζε σλαβοσκοπιανής- εκκλησίας, την οποία δεν αναγνώρισε ποτέ  το Πατριαρχείο της Σερβίας.

Ο Σέρβος Επίσκοπος έθεσε ευθέως την απελευθέρωση του Γιοβάν, ως μοναδική και κατηγορηματική απαίτηση και ζήτησε τη συμφωνία του Στέφανου της σκοπιανής εκκλησίας.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Σλαβο-σκοπιανού  αρχιεπίσκοπου, χθες,  δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε μια τέτοια συνάντηση.

«Δυνάμεις του κακού προσπαθούν να αφανίσουν τον Γιοβάν»

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η είσοδος του Αμφιλόχιου στα Σκόπια έγινε χρησιμοποιώντας ένα διαβατήριο του Μαυροβουνίου, όπου μετέβη με τα πόδια στο συνοριακό σταθμό του Μπλάτσε και κατόπιν  έγινε η συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών αξιωματούχων.
Ο Σέρβος Επίσκοπος έμεινε τρεις ημέρες στη χώρα, διαμένοντας στην αρχιεπισκοπή το Μοναστηρίου, όπου υποστηρικτές του Γιοβάν Βρανισκόφσκι κατηγόρησαν τις σκοπιανές αρχές ως «τις δυνάμεις του κακού  που προσπαθούν να σκοτώσουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη».

Βολές κατά του αγάλματος του Αλεξάνδρου στα Σκόπια

Ο Σέρβος Επίσκοπος Αμφιλόχιος είπε ότι:

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο διαχωρισμός  της ενότητας του λαού της Ορθοδοξίας δεν εξυπηρετεί ούτε  το Θεό ούτε του πολίτες των Σκοπίων,  και το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου  στο κέντρο των Σκοπίων, το μόνο που χρησιμεύει είναι να φοβίζει τους ανθρώπους».

Η επίσκεψη του  Σέρβου επισκόπου συνέπεσε με την άφιξη  ομάδας Ελλήνων μοναχών  των μοναστηριών Σιμωνόπετρας και Ορμύλιας στο Μοναστήρι.



--