Σκόπια: «Τέλος η φιλία με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης»


«Τέλος η φιλία με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης», γράφει ο τίτλος του σλαβικού δημοσιεύματος

Ιούλιος 11, 2012.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επέκρινε έντονα το Σλάβο πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορώντας τον, για  την πολιτική και την τακτική που ακολουθεί, όσο και για την αδιαλλαξία του στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.


Ο Μπουτάρης είναι πρώτος Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρόσφερε ένα φιλικό χέρι στα Σκόπια και συζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ότι χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για μια λύση στο πρόβλημα κατά το παρελθόν.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε τη διαφορά που θα υπήρχε αν ακολουθούνταν η πολιτική του Κίρο Γκλιγκόροφ και του πρώην πρωθυπουργού Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, επικαλούμενος  την εμπειρία και τη γνωριμία μαζί τους.

Ο Μπουτάρης κατηγορεί τον Γκρούεφσκι για παραποίηση της ιστορίας και επισημαίνει ότι η συμπεριφορά της σλαβικής κυβέρνησης επηρεάζεται άμεσα από την πολιτική των ΗΠΑ και η στάση της σημερινής κυβέρνησης είναι το αποτέλεσμα της λανθασμένης τακτικής (και υποστήριξης)  των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Μπουτάρη εξακολουθεί  η κυβέρνηση των Σκοπίων να χάνει την ευκαιρία της επίλυσης της διαφοράς με τη μη προώθηση του διαλόγου σχετικά με τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιεχόμενο ως Σλαβομακεδονία ή Νέα Μακεδονία.

Ο Μπουτάρης ο οποίος κατάγεται από το Κρούσεβο, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την περιοχή των Σκοπίων ως επιχειρηματίας και αντιπρόσωπος του οινοποιείου του και την επομένη της εκλογής του επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων του.

Στο τέλος του Μαΐου ο Μπουτάρης συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Μπίτολα, Δήμαρχο Βλαντιμίρ Ταλέφσκι. Οι δύο δήμαρχοι που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψαν εταιρική προσέγγιση του έργου στις δύο πόλεις για πολιτιστικές και οικονομικές δραστηριότητες,  βάση του διασυνοριακού προγράμματος Interreg. Στη συνάντηση ο Μπουτάρης τόνισε μια κοινή στρατηγική για την ανάπτυξη στη Μπίτολα, διότι παρά τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχουν πολλές ομοιότητες και συνδέσεις μεταξύ των δύο πόλεων,  που πρέπει να βελτιωθούν.

Ο Μπουτάρης κρατώντας μια σταθερή πολιτική γραμμή έναντι του Σλάβου Σκοπιανού πρωθυπουργού, έχει γίνει συχνά στη Θεσσαλονίκη στόχος των δεξιών που έχουν ριζοσπαστικές απόψεις σχετικά με τη διαφορά του ονόματος.

Σε κάποιο σημείο υπήρχε σύγκρουση με τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Μπουτάρης είναι ο πρώτος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη που ήρθε σε σύγκρουση με τον Μητροπολίτη Άνθιμο που έχει ριζοσπαστικές ιδέες επί της διαφοράς  και λέει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.

Πριν από μία εβδομάδα ο Μπουτάρης ανέφερε ότι διαφωνεί με την επαναδημιουργία του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και ρώτησε εάν το εν λόγω υπουργείο έχει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία. Για τη διαφωνία του αυτή επικρίθηκε με δριμύτητα από το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Γκιουλέκα, γράφει η Ούτρινσκι Βεσνίκ.

--