Βουλγαρία: «Έχουμε ελλείψεις στην οργάνωση της ασφάλειας της χώρας»


www.echedoros-a.gr

«Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επισημαίνει την ανάγκη αναδιάταξη τους»

Ιούλιος 30, 2012

Σόφια.

Για να μιλήσουμε για παραλείψεις στην εθνική ασφάλεια θα πρέπει το όλο σύστημα ή μεμονωμένες μονάδες της να έχουν παραβιαστεί.

Τα παραπάνω δήλωσε  ο Τσβετλίν Γιόβτσεφ, προϊστάμενος του γραφείου του Προέδρου Ρόζεν Πλεβνέλιεφ σε πρωϊνή εκπομπή της βουλγαρικής τηλεόρασης-БНТ, σε αναφορά του για την υπολειτουργία της εθνικής ασφαλείας στη χώρα.


«Άλλωστε δεν γνωρίζουμε τους λόγους και το σκοπό της πραγματοποίησης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βουλγαρία (στο Μπουργκάς) και θα ήταν πρόωρο να προβούμε σε κάποια αξιολόγηση. Προς το παρόν δεν μπορούμε να εικάσουμε τίποτε, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε πρόβλημα. Και είναι ένα δύσκολο πρόβλημα γιατί έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών –ДАНС.

«Δεν μπορούμε, ακόμη, να αποδεχτούμε αυτές τις ενέργειες ως φυσιολογικές, -πρόσθεσε-, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί  στις απαντήσεις για το τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί ο κίνδυνος επανάληψης ενός παρόμοιου γεγονότος», είπε ο Γιόβτσεφ.

Σύμφωνα με τις απόψεις του καθίσταται απαραίτητο να γίνει μια διεξοδική ανάλυση για το τι αλλάζει στην τρομοκρατία, στις τρομοκρατικές οργανώσεις, στους φορείς απειλής- πως επιλέγουν τους στόχους τους, πως αποκτούν πόρους και ποιος είναι ο τρόπος δράσης τους.

Όσον αφορά το ζήτημα κατά πόσο το έδαφος της χώρας έχει γίνει φωλιά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο Τσβετλίν Γιόβτσεφ τόνισε ότι θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για αυτό το πράγμα.

«Φυσικά σε κάποιο στάδιο, ορισμένα άτομα θα μπορούσαν να έχουν υλικοτεχνική υποστήριξη με τη μία ή την άλλη μορφή, εφ’ όσον υπάρχει το κίνητρο», είπε μεταξύ άλλων ο Γιόβτσεφ.

--