Ρουμανία: Ο Μπασέσκου καλεί τους Ρουμάνους να μποϋκοτάρουν το αυριανό δημοψήφισμα


www.echedoros-a.gr

«Στήνονται κάλπες σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία»

Ιούλιος 28, 2012.

Βουκουρέστι.

Ο προσωρινά καθαιρεθείς  πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, προέτρεψε και πάλι χθες τους Ρουμάνους πολίτες  να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αύριο, 29 Ιουλίου 2012,  με το οποίο θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει στο αξίωμά του ή θα του αφαιρεθεί τελικά  η εξουσία του προέδρου της χώρας.


«Καλώ τους Ρουμάνους να μην συμμετάσχουν σε αυτό το δημοψήφισμα, το οποίο υποστηρίζεται από ορισμένους ανεύθυνους πολιτικούς που προσπαθούν  να καλύψουν το πραξικόπημα», δήλωσε ο Μπασέσκου την τελευταία νύχτα της προεκλογικής εκστρατείας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι έγκυρο μόνο εάν η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι 50 τοις εκατό σύν ένας πολίτης, από όσους έχουν δικαίωμα ψήφου.
Ο Μπασέσκου επανέλαβε τον κίνδυνο ότι ο  κυβερνών συνασπισμός της  Σοσιαλ-φιλελεύθερης Συμμαχίας θα προσπαθήσει να κάνει εκλογική νοθεία, επικαλούμενος ως απόδειξη  το εκτεταμένο ωράριο της ημέρας των εκλογών (από τις επτά το πρωί έως τις ένδεκα το βράδυ), με ασαφείς εκλογικούς καταλόγους και την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει εκλογικά κέντρα σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.

Ο ασκών προσωρινά προεδρικά καθήκοντα  Crin Antonescu παρότρυνε τους πολίτες να ψηφίσουν επειδή είναι δικαίωμα η επιλογή τους και να αποδείξουν έμπρακτα ότι η Ρουμανία είναι  μια πλήρως δημοκρατική χώρα.

--