Χάγη: Ο Κάραζιτς επιδιώκει να καταθέσει ο Παπούλιας



Αύγουστος 18, 2012.

Χάγη.

Ο Ράντοβαν Κάραζιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου,  ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο, και πάλι, να διατάξει τον πρόεδρο της Ελλάδας, Κάρολο Παπούλια, να εμφανιστεί ως μάρτυρας σε μια διαδικασία για την οποία κατηγορείται.

Ως λόγους για την κλήση προς  τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Κάραζιτς δήλωσε ότι ο Κάρολος Παπούλιας ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας από το 1993 έως το 1996, χρόνια κατά τα οποία διαμεσολάβησε η ελληνική προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1994,  που ήταν σημαντική περίοδος στις διαπραγματεύσεις που έγιναν για την ειρήνη στη Βοσνία, αναφέρει  σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Κάραζιτς πιστεύει ότι ο πρόεδρος Παπούλιας έχει πληροφορίες σχετικές με την υπεράσπισή του, εναντίον των κατηγοριών που του απευθύνουν για βομβαρδισμό της Markale, που αποτελεί μέρος μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης για εγκλήματα κατά των μουσουλμάνων της Βοσνίας κατά το 1994 και το 1995 και ήταν υπεύθυνος για την ομηρία των Ηνωμένων Εθνών το Μάιο του 1995.

Ο Κάραζιτς είχε έρθει αρκετές φορές σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το αίτημά του προς τον Παπούλια, συναντήθηκε μάλιστα με νομικό σύμβουλό του, αλλά η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην έκκληση αυτή.

Και το Δικαστήριο φέτος το Μάρτιο απέρριψε το αίτημα αυτό του Κάραζιτς με την αιτιολογία ότι η παρουσία του Παπούλια δεν ήταν αναγκαία, με το δεδομένο ότι ο Κάραζιτς έδωσε αρκετές πληροφορίες για το τι θα κατέθετε ο Παπούλιας, αναφέρει το σερβικό δημοσίευμα.

--
B92

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr