Τουρκία: Ειρηνική διαμαρτυρία Κούρδων στην πόλη Μαρντίν



Αύγουστος 26, 2012.

Παρά την απαγόρευση των τουρκικών αρχών, πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαμαρτυρία στην πόλη Μαρντίν (η αρχαία Μάργδις)  της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την οποία διοργάνωσε το κουρδικό κόμμα BDP.


Συμμετείχαν Κούρδοι από όλη την τουρκική περιφέρεια του Μαρντίν, Κούρδοι βουλευτές του κόμματος BDP   καθώς και εκπρόσωποι από κόμμα DTK, καθώς και Κούρδοι δήμαρχοι της περιφέρειας αυτής.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα παρά την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές, οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο υπερέβησαν τις 5 χιλιάδες διαμαρτυρομένων.

Σε ομιλία που ακολούθησε από τον Αχμέτ Τουρκ, στην κουρδική γλώσσα, τονίστηκε η προσπάθεια που καταβάλει ο κουρδικός λαός για την ελευθερία του λέγοντας συγκεκριμένα « ο αγώνας του κουρδικού λαού είναι για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αυτά είναι τα κύρια αιτήματα του κουρδικού λαού. Ο λαός μας επί πολλά χρόνια παραμένει άλαλος, σιωπηλός, στερείται των δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης. Ο κουρδικός λαός δεν μπορεί όμως να δεχθεί μια δουλική ζωή, πρέπει να μας αφήσουν να ζήσουμε ήσυχοι, να δημιουργήσουμε την Δημοκρατική Αυτονομία, να σπουδάζουμε στην κουρδικά μητέρα γλώσσα μας, ο κουρδικός λαός απαιτεί τα δικαιώματά του. Αυτός είναι ο αγώνας του κουρδικού λαού», είπε ο Αχμέτ Τούρκ, συμπρόεδρος του κόμματος DTK.

Καταγγέλθηκε ακόμη η βρώμικη πολιτική που παίζεται από τις τουρκικές αρχές για την αμαύρωση του αγώνα τους και τονίστηκε «ότι δεν μπορεί 6 με 7 λεπτά μετά την έκρηξη στην πόλη Γκιαζιαντέπ να ρίχνουν την ευθύνη χωρίς αποδείξεις στους Κούρδους».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr