Η Βουλγαρία ζητά από τις Βρυξέλλες να απαγορεύσουν την έκθεση των μεσαιωνικών χειρογράφων που ονομάστηκαν «μακεδονικά»


Софија бара Брисел да забрани средновековни списи да се нарекуваат македонски


Αύγουστος 30, 2012.

Το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την πρεσβεία της χώρας στις Βρυξέλλες να έρθει σε επαφή με το βελγικό Βασιλικό Μουσείο σχετικά με την έκθεση «Χίλια χρόνια της λογοτεχνικής παράδοσης στη Μακεδονία».


Η Σόφια ισχυρίζεται ότι οι βελγικές αρχές είναι υποχρεωμένες να ξεκαθαρίσουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την έκθεση των χειρογράφων που οι Σλάβοι των Σκοπίων τα αποκαλούν «μακεδονικά»,  για την οποία οι Βούλγαροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι κλοπή του βουλγαρικού πολιτισμού.

Στο έγγραφο του βουλγαρικού υπουργείου αναφέρεται ότι  από το 10ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα δεν υπήρξαν χειρόγραφα μακεδονικά παρά μόνο χειρόγραφα της Βουλγαρίας, της Σερβίας και φυσικά της Ελλάδας στην περιοχή της ιστορικής Μακεδονίας.

Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο διοργανώθηκε από τη βιβλιοθήκη του Εθνικού Πανεπιστημίου Κλήμεντος της Αχρίδας, του βελγικού Βασιλικού Μουσείου και την πρεσβεία του Βελγίου, όπου θα παρουσιαστούν 39 παλαιά χειρόγραφα.
Στα χειρόγραφα παρουσιάζεται η γραπτή σλαβική χιλιετή πολιτιστική και ιστορική παράδοση της περιοχής της Μακεδονίας, μέσω των παλαιών σλαβικών μνημείων του γλαγολιτικού και κυριλλικού αλφαβήτου από τον 10 έως τον 19ο αιώνα.

Τα χειρόγραφα είναι ανεκτίμητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η χαμηλότερη τιμή των χειρογράφων αυτού του είδους στη μαύρη αγορά κυμαίνεται από 200 έως 300 χιλιάδες ευρώ.
Οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν  ότι πρόκειται για χειρόγραφα της αναφερόμενης χρονικής περιόδου και ότι ανήκουν  στα μουσεία της σλαβικής Μακεδονίας, σημειώνει το σκοπιανό Kanal 5.


( Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου: Μετά τις αντιδράσεις των Βουλγάρων για τα χειρόγραφα αυτά, η έκθεση που έφερε τον τίτλο «Μακεδονικά χειρόγραφα -πλούτος δια μέσου των αιώνων» μετατράπηκε σε ««Χίλια χρόνια της λογοτεχνικής παράδοσης στη Μακεδονία», αόριστα… κόπηκε το 'μακεδονικά'. Είναι επιστήμονες -παραχαράκτες οι άνθρωποι…)
--Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr