Αλβανία- Golo Brdo: Συζητήθηκε η προοπτική διασυνοριακής συνεργασίας με ΥΠΕΞ Σκοπίων



Αύγουστος 29, 2012.

Ο υπουργός Εξωτερικών του σλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, στην επίσκεψή του σήμερα στην αλβανική περιοχή του Γκόλο Μπάρντο, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής σλαβικής κοινωνίας και ιδιαίτερα με τους ακτιβιστές του σλαβικού κόμματος της Αλβανίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Η συζήτηση περιστράφηκε στις δραστηριότητες της σλαβικής μειονότητας και στις ανάγκες της για την καλλιέργεια και διατήρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας καθώς της πολιτισμικής και γλωσσικής.

Οι κάτοικοι της περιοχής κάλεσαν τον εκπρόσωπο των Σκοπίων να επισπευτεί η οδική σύνδεση της περιοχής του «Gollobërdën" με τα Σκόπια δια μέσου των συνοριακών σημείων Xhepishtë-Trebishtë. 

Ο δήμαρχος της Trebishtë ζήτησε την υποστήριξη των δήμων της περιοχής δια μέσου των κονδυλίων της ΕΕ που αναφέρονται στη διασυνοριακή συνεργασία, με δήμους του σκοπιανού κράτους, ώστε να προωθηθεί το εμπόριο, ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.

Ο Πόποσκι συναντήθηκε και με τους μαθητές του χωριού Trebishtë, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης τη σλαβικής γλώσσας των Σκοπίων, την οποία χαρακτηρίζουν ως ‘μακεδονική’.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr