Βούλγαρος Πρωθυπουργός: ‘Κύκλοι’ παραποιούν την ιστορία, αλλά η Βουλγαρία έχει σώσει Εβραίους



«Ο Μπόικο Μπορίσοφ στην επίσκεψή του στο Ισραήλ  απολογείται στο Νετανιάχου και ευελπιστεί βοήθεια για τη χώρα του»

Σεπτέμβριος 11, 2012.

Ιερουσαλήμ.

«Έχουμε την ανάλογη εμπειρία διαφόρων ‘κύκλων’ που επεξεργάζονται, ερμηνεύουν και σχολιάζουν την ιστορία. Αλλά νομίζω ότι η Βουλγαρία είναι μια χώρα που έσωσε όλους τους Εβραίους που βρίσκονταν υπό του Χίτλερ, χάρη στο βουλγαρικό λαό», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κρατώντας αποστάσεις από το ιστορικό παρελθόν της Βουλγαρίας που είχε συμμαχήσει με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ντένκα Κατσάρσκα του πρακτορείου ‘Φόκους’, που συνοδεύει το βουλγαρικό κυβερνητικό κλιμάκιο στο Ισραήλ, ο Μπορίσοφ είπε:

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για την εκτίμηση που έχει στη διάσωση των Εβραίων της Βουλγαρίας. Ευχαριστώ που  αναγράφηκε σε έναν τοίχο (η συνεισφορά των Βουλγάρων) χάρη στους απεσταλμένους της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των Βούλγαρων διανοουμένων και ολόκληρου του έθνους».
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι τα εβραϊκά μνημεία στη χώρα έχουν αυξηθεί και αυτό αποτελεί ένδειξη  της χειρονομίας του βουλγαρικού λαού, « ο οποίος έκανε κάτι ανήκουστο εκείνη την εποχή,  διέσωσε τους Εβραίους της Βουλγαρίας».

«Τώρα είναι πολύ εύκολο να ερμηνευτεί από την Ιστορία, αλλά από την άλλη πλευρά αν γνωρίζατε  τη στρατιωτική μηχανή του Χίτλερ θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς ότι ήταν πολύ δύσκολο να σηκωθεί και να βοηθήσει τον πλησίον του. Χθες η εβραϊκή κοινότητα της Βουλγαρίας μου είπε ότι ο βουλγαρικός λαός διέσωσε 50 χιλιάδες Εβραίους. Αν δεν είχαν σωθεί δεν θα υπήρχαν σήμερα τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην Ιερουσαλήμ.

(The Hellenic Information Team: Οι «κύκλοι» τους οποίους αναφέρει ο Μπορίσοφ είναι τα Σκόπια, που με τη σλαβική ταινία των Σκοπίων ‘Τρίτο Ημίχρονο’ καυτηριάζεται η συμπεριφορά των Βουλγάρων στρατιωτών,  την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, που ήταν με το πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας,  τόσο προς τους Εβραίους, όσο και προς τους Σλάβους της γιουγκοσλαβικής περιοχής του Βαρδαρίου)

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr