Αλβανία: Προετοιμασία σε όλες τις αλβανικές περιοχές για την επέτειο της ανεξαρτησίας



Σεπτέμβριος 25, 2012.

Μπερίσα: «Για τον εορτασμό της ανεξαρτησίας περιμένουμε συμμετοχή από όλες τις εθνοτικά αλβανικές περιοχές, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, των Σκοπίων»

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων του αλβανικού κράτους συνήλθε  η επιτροπή των κρατών υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος ζήτησε την κατάρτιση πρόσθετων νέων ομάδων, ώστε να υπάρξει ένας αξιοπρεπής εορτασμός της επετείου του ιωβηλαίου.

Ο πρωθυπουργός επαίνεσε τη δέσμευση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων, και ακόμη και της αλβανικής διασποράς που βρίσκεται στις τέσσερις γωνιές του κόσμου να συμπεριληφθούν στον εορτασμό της 100ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας. Όπως μάλιστα αξιολογήθηκε θα εγερθούν συζητήσεις για ιστορικές αλήθειες μια διαδικασία που σύμφωνα με τον Μπερίσα θα παραμένει πάντα στο προσκήνιο.

«Εμείς θα καθορίσουμε ορισμένους κανόνες και συμπεριφορές απαραίτητες για τον εορτασμό της 100ης επετείου. Σε γενικές γραμμές θα γίνει μια εργασία στην οποία δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί  και η συμμετοχή θα είναι από όλες τις εθνοτικά αλβανικές περιοχές. Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων και της διασποράς με την ευκαιρία της 100ης επετείου της ανεξαρτησίας.

» Υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με ορισμένα από τα προβλήματα αυτής της 100ης επετείου, λόγω της δυσμενούς κληρονομιάς της ιστορίας, αλλά στο σύνολό του, νομίζω ότι η συζήτηση έχει υπηρετήσει κατηγορηματικά μερικές αλήθειες απαγορευμένες, ιστορικές αλήθειες που αρνηθήκαμε ή παραμορφώθηκαν και οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία μιας δυναμικής συζήτησης και δεν θα σταματήσουν ποτέ. 

Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου απαιτούνται νέες ομάδες να συμμετάσχουν σε αυτήν την επιτροπή», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr