Ευρωπαϊκή Ένωση: Έλληνες αξιωματούχοι μπλοκάρουν τα Σκόπια



Σεπτέμβριος 2, 2012.



Σκόπια.

Η Έλληνες έχουν επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στη Διεύθυνση Διεύρυνσης της ΕΕ, όπου αποτελεί το κέντρο της προσοχής της στρατηγικής, αυτής της χώρας, σε σχέση με τις γειτονικές.

Οι Έλληνες εκπροσωπούνται στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μεταξύ των δημιουργών και των φορέων χάραξης της εξωτερικής πολιτικής και της διεύρυνσης.

Σε ένα μεγάλο μέρος από τις διευθύνσεις αυτές κατέχουν διοικητικές θέσεις στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η ελληνική προσοχή εστιάζεται πρωτίστως στη Διεύθυνση της Διεύρυνσης, όπου το κέντρο της προσοχής είναι οι στρατηγικές της χώρας αυτής σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες έχει ανοικτές διαφορές, ως επί το πλείστον με τα Σκόπια.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας, ο τρέχων αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατέχει τη θέση του διευθυντή που είναι αρμόδιος για τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ και των πολιτικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Ισλανδίας. Ο ίδιος, παρά το ρόλο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, θεωρείται ως βασικό σχήμα στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την πολιτική της διεύρυνσης.

(Το δημοσίευμα κάνει, επίσης, αναφορά για: Σωτήρη Βαλντέν, Βεζυρόγλου, Βασίλη Μαραγκό).

Για τον τελευταίο σημειώνεται ότι είναι στα γραφεία της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της ΕΕ και παρακολουθεί την πορεία της Αλβανίας.

Εν κατακλείδι σημειώνει:

«Οι αρχές του κράτους των Σκοπίων, όσον αφορά την ελληνική επιρροή στη διοίκηση των  Βρυξελλών, αναζητούν στις πολιτικές τους να είναι πιο διαφανείς και ευέλικτες σε σχέση με τη διαδικασία ένταξης της χώρας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Σκοπίων γνωρίζουν ότι οι διαχειριστές και οι Έλληνες αξιωματούχοι συνεχώς προσπαθούν να μπλοκάρουν τη χώρα και να την απομακρύνουν από την ΕΕ, με την αιτιολογία του ζητήματος  της ανεπίλυτης ονομασίας του κράτους», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr