Σερβία: Στο δίλημμα «Ευρώπη ή Κοσσυφοπέδιο» εγκαταλείπουμε την Ευρώπη



Οκτώβριος 16, 2012.

Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι αν στη Σερβία τεθεί επίσημα το δίλημμα «Ευρώπη ή Κοσσυφοπέδιο», η χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή πορεία.


«Αν μας τεθεί επίσημα ο όρος: Ευρώπη η Κοσσυφοπέδιο- θα εγκαταλείψουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο, αυτό είπα και στην προεκλογική εκστρατεία και ο λαός δεν θα εκπλαγεί από τις αποφάσεις μου αν μου προταθεί», είπε ο Νίκολιτς σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα ‘Βέσερνι Νόβοστι’.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία έχει φθάσει σε ένα επίπεδο οργάνωσης που μπορεί να υπολογίζει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μας κρατά τώρα στο κόλπο μόνο και μόνο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Αλλά έτσι μπορεί να μας κρατήσει για άλλα εκατό χρόνια,  αν δεν έχουμε αλλαγή θέσης επί της νότιας επαρχίας. Αν αρχίσουμε μια αλληλογραφία με νέους κανόνες  για άλλες καταστάσεις αυτά  θα απορριφθούν από μόνα τους. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να μας το πουν από τώρα ότι αδυνατούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει ρόλο αμερόληπτου διαμεσολαβητή στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και να αλλάξει η απαράδεκτη για τη Σερβία φράση «εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου», η οποία αναφέρεται στο κείμενο της Στρατηγικής για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει το δημοσίευμα του Τανγιούγκ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr