Γ. Κουμουτσάκος: «Η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε στο θέμα του ονόματος»



Οκτώβριος 14, 2012.

Σκόπια.

Ο πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, επί εποχής Μπακογιάννη και τώρα ευρωβουλευτής, Γιώργος Κουμουτσάκος, αξιολόγησε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πολύ άσχημη για τη χώρα του.


Δεν αναφέρεται στις απαιτήσεις για την πρόοδο των Σκοπίων, αλλά στο κακό κλίμα που δημιουργήθηκε  από τους Ευρωπαίους εταίρους στη στάση τους προς την Αθήνα.

Στη θετική έκθεση για τα Σκόπια χρησιμοποιήθηκε το επίθετο «μακεδονική» το οποίο οι Έλληνες αντιπαθούν- ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε στο Κανάλ 5 ότι το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κακό για την ελληνική πλευρά.

«Η έκθεση είναι πολύ κακή, η έκθεση είναι πολύ κακή, αυτό είναι το αποτέλεσμα …χρησιμοποιεί όρους όπως «μακεδονικός», «μακεδονική», κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός ευρύτερου κλίματος το οποίο δεν θετικό για το πρόβλημά μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ευρωβουλευτής  μιλώντας στο εθνικό ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε ότι τα Σκόπια σκόπιμα εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει προβεί σε μια εξαιρετική κίνηση πρακτικής από την Ελλάδα για ένα βήμα εμπρός.

Μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης για την πρόοδο της χώρας μας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος μαζί με τη συνάδελφό του Μαριέττα Γιαννάκου με επιστολές ενημέρωσαν τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για το σχέδιο του μνημονίου  κατανόησης του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Και οι δύο ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ακριβώς και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισαν ότι το μνημόνιο θα καθορίσει τις βασικές παραμέτρους μιας τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

 Μάλιστα σε επιστολή τους προς τους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες,  επισημαίνουν το τελευταίο μέρος του μνημονίου όπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαιτεί σύνθετη ονομασία erga omnes, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr