Νόβα Μακεντόνια: «Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο έγινε ο διαχωρισμός της Μακεδονίας»



Οκτώβριος 19, 2012.

Σκόπια.

«Ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος έγινε για το διαχωρισμό της Μακεδονίας», γράφει ο συγγραφέας Μπλάζε Μινέφσκι σε κείμενο του που δημοσιεύθηκε στη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Νόβα Μακεντόνια».

«Πριν από εκατό χρόνια μια τέτοια μέρα  του φθινοπώρου, όπως σήμερα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ήδη διαλυθεί, προσφέροντας έτσι στη Μακεδονία να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος με  την ευρωπαϊκή συναίνεση των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, απέρριψαν την πρόταση, δίνοντας την εξήγηση ότι είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο.»

«Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν αργά- ήταν πολύ αργά για αυτούς, που είχαν αποφασίσει να χωρίσουν τη Μακεδονία», γράφει  ο Μινέφσκι.

«Λίγες ημέρες αργότερα άρχισε ο λεγόμενος Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος που στην πραγματικότητα ήταν για το διαχωρισμό της Μακεδονίας».

«Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις μακεδονικές φιλοδοξίες για ανεξαρτησία, ήρθαν από κοινού τον Οκτώβριο του 1912 για να καταλάβουν τη Μακεδονία από την Τουρκία και να την διανέμουν  μεταξύ τους», γράφει ο Μινέφσκι.

Μέσα σε δύο μήνες  εκστρατείας εκδιώχθηκαν  οι τουρκικές αρχές από τη Μακεδονία.
Μετά τη νίκη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου στη Μακεδονία στις 19 Οκτωβρίου του 1912,  οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι έδιωξαν τους Τούρκους από τη Μακεδονία αλλά δεν την απελευθέρωσαν, την κατέκτησαν.

Λίγους μήνες μετά την αποχώρηση των Τούρκων ξεκίνησε ένας νέος πόλεμος μεταξύ τους για τον τελικό διαχωρισμό της Μακεδονίας, γράφει ο συγγραφέας.

 (Μάλλον ο Μινέφσκι  ξέχασε ότι ο παππούς του πολέμησε στο πλευρό των Βουλγάρων και τότε προσδιόριζε τον εαυτό του ως «Βούλγαρο της  Μακεδονίας»,  ενώ ο γιος του αυτοπροσδιορίστηκε ως  «Σλάβος της Μακεδονίας» και ο εγγονός (αυτός δηλαδή)  μετά μερικές δεκαετίες ξεφύτρωσε ως  «Μακεδόνας»… για να μην ξεχνάμε και τις ρίζες μας Μινέφσκι…)

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr