«Τούρκοι Βαλκανίων το δράμα ενός αιώνα»



«Στο Κοσσυφοπέδιο, στη Δυτική Θράκη, στα Σκόπια, η τραγωδία των Τούρκων  στα Βαλκάνια συνεχίζεται εδώ και εκατό χρόνια»


Οκτώβριος 9, 2012.

Ανεξίτηλος  είναι ο πόνος των Τούρκων στα Βαλκάνια, εδώ και 100 χρόνια, ιδιαίτερα των απογόνων τους που αψήφησαν το θάνατο και  παρέμειναν στη γη τους, το δράμα τους συνεχίζεται.


Οι Τούρκοι οι οποίοι μετανάστευσαν στην Ανατολία από τα Βαλκάνια με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων των συγγενών τους που έμειναν πίσω προκειμένου να τους υποστηρίξουν δημιούργησαν διάφορες ενώσεις στην Τουρκία, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Στο Κοσσυφοπέδιο

Το δημοσίευμα κατ’ αρχήν παρουσιάζει στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο όπου ζουν 18 χιλιάδες Τούρκοι και αναφέρεται στα μνημεία των Οθωμανών, τάφους κλπ τα οποία χρηματοδότησε και ανακαίνισε η Τουρκία.

Αναφέρεται στα τουρκικά σχολεία, την τουρκική γλώσσα που έγινε επίσημη και στο υπάρχον τουρκικό κόμμα του Κοσόβου.

Στα Σκόπια

 Το μικρό αυτό κράτος που έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2002, δύο εκατομμύρια, οι Τούρκοι αποτελούν το 3,85 τοις εκατό του πληθυσμού, σημειώνει το δημοσίευμα, αν και τα στοιχεία, προσθέτει, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

«Οι Τούρκοι όπως και άλλες μειονότητες αν και έχουν ορισμένα δικαιώματα τα οποία ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης εξακολουθούν να έχουν μεγάλα προβλήματα. Σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο οι Τούρκοι πρέπει να διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα, ειδικά στον πληθυσμό που βρίσκεται συμπυκνωμένος στο ανατολικό μέρος της χώρας», σημειώνεται χαρακτηριστικά για τα Σκόπια.

Στη Δυτική Θράκη

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενέστερα για τη Δυτική Θράκη, όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει και όχι με το όνομα της χώρας.

«150 χιλιάδες ζουν από την οθωμανική περίοδο στην Δυτική Θράκη. Εκεί είναι οι οικίες των Τούρκων και η κυβέρνηση της Αθήνας εξακολουθεί να τους αγνοεί και τους χαρακτηρίζει ως μουσουλμάνους».

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται στην μειονότητα την τουρκική ταυτότητα και απαγορεύει τον ορισμό «τουρκική μειονότητα» και την καθορίζει ως «μουσουλμανική μειονότητα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρώτιστο πρόβλημα είναι του μουφτή και της εκλογής του που τονίζει ότι «είναι δικαίωμα της μειονότητας να ορίσουν δικό τους μουφτή, κάτι το οποίο οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν και ορίζουν της επιλογής τους».
Αναφέρεται κατόπιν στα προβλήματα της τουρκικής εκπαίδευσης και σημειώνεται ότι οι καλές σχέσεις των δύο χωρών είναι ένα θετικό στοιχείο για την επίλυση των προβλημάτων.

Στη Βουλγαρία

Στην Βουλγαρία αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 240 χιλιάδες Τούρκοι.

Για τη χώρα αυτή γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν κατά την εποχή του Τοντόρ Ζίφκοφ, όπου απαγορεύτηκε η τούρκικη γλώσσα και ο τουρκικός πληθυσμός αναγκάστηκε τροποποιήσει τα επίθετά του και να τα κάνει βουλγαρικά.

Σήμερα, λέει, η τουρκική γλώσσα, η εθνικότητα και η μουσουλμανική λατρεία αναγνωρίζονται.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr