Τουρκία: «Κίνδυνος για τη χώρα το χάσμα πλουσίων και φτωχών»



Οκτώβριος 8, 2012.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Eczacibasi Holding», Bülent Eczacıbaşı,  σε συνέντευξή του στο Skytürk επισημαίνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας, όπως είπε.

Να δοθούν κοινωνικές παροχές

Ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει τις παροχές προς την υγεία, προς την κοινωνία και να εξισορροπήσει τη διαστρωμάτωση της τουρκικής κοινωνίας.
«Σε αντίθετη περίπτωση, η κοινωνική δυστυχία θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις», είπε.
Απαίτησε περισσότερη εκπαίδευση για τη δημιουργία  μιας οικονομίας με ειδικευμένο εργατικό προσωπικό που σήμερα βρίσκεται κάτω από το 20 τοις εκατό του ενεργού εργατικού δυναμικού.
Και ανέφερε ότι τα ποσοστά των γυναικών στην εργασία είναι μικρά, « τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει».

Αλλάζει το μοντέλο της Τουρκίας


"Πρέπει να αλλάξουμε το εξαγωγικό μοντέλο της Τουρκίας", είπε ο Eczacibasi. Η οικονομία της Τουρκίας τα τελευταία 10 χρόνια βασίζεται στη παραγωγή των παραδοσιακών προϊόντων, των τροφίμων, της γεωργίας, της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ τώρα έχει περάσει σε άλλη δομή, στην εξαγωγή  αυτοκινήτων, μηχανημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων.

Αναφέρθηκε στο χαμηλό εργατικό κόστος το οποίο πρέπει να αντισταθμιστεί με κοινωνικές παροχές για να κρατηθεί η ανταγωνιστικότητα.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr