Η διένεξη των Εκκλησιών απαιτεί και τις ελληνικές ευλογίες



Οκτώβριος 22, 2012.

Σκόπια.

«Η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»- МПЦ-ОА,  εξαρτάται κυρίως από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, επειδή η τοποθέτηση του συνόλου των ελληνικών εκκλησιών  ασκεί μεγάλη επιρροή στην οικογένεια των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

»Επιπλέον, το ερώτημα που αναφύεται είναι αν η Σερβική Εκκλησία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει το ‘αυτοκέφαλο’ ή όπως και πριν, θα απαιτούσε η Εκκλησία των Σκοπίων να επιστρέψει σε μια αυτόνομη κατάσταση,  αλλά και ακόμη τότε, θα μπορούσε να επιλυθεί αν η МПЦ-ОА θα λάβει εκκλησιαστική ανεξαρτησία.

»Ως εκ τούτου η σκοπιανή πλευρά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σχετικά με τη νέα πρόταση του ηγέτη της Σερβίας, Τίμισλαβ Νίκολιτς, του οποίου η ουσία είναι η χορήγηση αμνηστίας στον Γιοβάν Βρανισκόφσκι (Αρχιεπισκόπου Αχρίδας), ως  πρώτο βήμα για τη δέσμευση του στην αναγνώριση της  αυτοκέφαλου της Σκοπιανής Εκκλησίας».

Αυτές είναι η απόψεις των εμπειρογνωμόνων για την πρόταση και τις προσπάθειες της Σερβίας στην ανοικοδόμηση  των διαταραγμένων συνομιλιών μεταξύ των Εκκλησιών του Βελιγραδίου και των Σκοπίων, σχολιάζει  η σλαβική  εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr