Αλβανία: « Οι Βούλγαροι στην Αλβανία μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν»



Οκτώβριος 22, 2012.
Τίρανα.
Πέρα από τις οικονομικές συμφωνίες των δύο χωρών – Αλβανίας και Βουλγαρίας- κατά την επίσκεψη της   βουλγαρικής  κυβερνητικής αντιπροσωπεία,  με επικεφαλής τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ,  συζητήθηκε και το ζήτημα των Βουλγάρων –σλαβικής καταγωγής- που ζουν, κυρίως, στην ανατολική περιοχή  της χώρας.


Διατυπώθηκε ότι ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας στην οποία ζει μπορεί να δηλώνει ελεύθερα την εθνικότητά του ώστε να αισθάνεται άνετα.

«Νομίζω ότι αυτό το πρότυπο το έχουμε κρατήσει για όλους του πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απαντώντας σε ερωτήσεις  δημοσιογράφων,  «αν υπάρχουν Αλβανοί πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Βούλγαροι και αν υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζονται ως Βούλγαροι και να αποκτήσουν το καθεστώς της μειονότητας, ώστε να απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα» ο Σαλί Μπερίσα είπε ότι στην Αλβανία δεν υπάρχουν περιορισμοί για όποια αυτοδιάθεση.

‘Για αυτούς τους Αλβανούς πολίτες  δεν υπάρχουν περιορισμοί στο να εκδηλώσουν αυτό το οποίο επιθυμούν  ή αυτό που θέλουν να είναι’, είπε ο Μπερίσα.

«Είμαστε ένα έθνος που θέλουμε γρήγορα να οδηγηθούμε προς την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr