Κλίντον και Άστον: Η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου



Οκτώβριος 30, 2012.

Η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποστηρίξουν αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη, ήταν το μήνυμα που έδωσαν την Τρίτη το απόγευμα στους  επικεφαλής του σερβικού κράτους η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και τις εξωτερικές υποθέσεις, Κάθριν Άστον.


Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, οι Κλίντον & Άστον δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η έναρξη διαλόγου με την Πρίστινα δεν προϋποθέτει  ότι η Σερβία θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ο διάλογος πρέπει να απτός και βιώσιμος  στην πρόοδο των σχέσεων  μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η Άστον προέτρεψε τους Σέρβους πολιτικούς να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Χασίμ Θάτσι και του Ίβιτσα Ντάτσιτς στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μια νέα συνάντηση.

«Εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν ενεργά και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου. Όλοι μαζί είμαστε πρόθυμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινα γιατί είναι προς το συμφέρον των πολιτών», ανέφερε ο  Ίβιτσα Ντάτσιτς.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr