Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τι είπαν Έντμοντ Παναρίτι και Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ΑθήναΟκτώβριος 3, 2012.

Η ενεργειακή συνεργασία που πηγάζει από την κοινή συμμετοχή στο έργο TAP, το θέμα του θαλάσσιου συμφώνου αλλά και  θέματα της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων  των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας,  Δημήτρη Αβραμόπουλου και Έντμοντ Παναρίτι, σήμερα στην Αθήνα.

Τα θέματα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν:

Την πρόοδο των διμερών σχέσεων

Τον απαιτούμενο δυναμισμό στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Τη σημασία των συχνών επαφών σε υψηλό επίπεδο

Την ενθάρρυνση για την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων και επενδύσεων στην Αλβανία

Την επανεργοποίηση ή τη δημιουργία κοινών επιτροπών για την αντιμετώπιση και επίλυση όλων των υφιστάμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Ο Υπουργός Αβραμόπουλος πρότεινε τη θεσμοθέτηση της διυπουργικής συνεργασίας μέσω τακτικών συνεδριάσεων της ομάδας των υπουργών των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Προέτρεψε επίσης την εφαρμογή των πιο συχνών διαβουλεύσεων με τον Αλβανό ομόλογό του και την ανάπτυξη των τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την Αλβανία στην ευρωπαϊκή προοπτική

Διαβεβαίωσε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ολοκλήρωσης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Παναρίτι ενημέρωσε τον Αβραμόπουλο για τα επιτεύγματα της Αλβανίας στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των 12 προτεραιοτήτων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο δράσης για την εκπλήρωση των κριτηρίων για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Χαιρέτισαν την υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου

Οι δύο Υπουργοί χαιρέτισαν την υπογραφή στη Νέα Υόρκη του «Μνημονίου Συνεργασίας» μεταξύ Αλβανίας –Ελλάδας- Ιταλίας, ως ένα σημαντικό στρατηγικό ορόσημο για την οικονομία των χωρών και της περιοχής και εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου TAP.

Διευκολύνσεις στην αλβανική κοινότητα με διατήρηση της αλβανικής γλώσσας

Ο Παναρίτι εξήρε το ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα και ζήτησε τη συνεργασία και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Παναρίτι αξιολόγησε την τρέχουσα πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης και της ελληνικής αυτοδιοίκησης προς όφελος της μεγάλης αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα και ζήτησε από την ελληνική πλευρά διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία, αλλά και με τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού τους.

Θαλάσσια Σύνορα

Αναφερόμενος στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Έντμοντ Παναρίτι είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας, το Σύνταγμα  και το διεθνές δίκαιο.

Τσάμηδες και ακίνητα

Ταυτόχρονα, είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι το ζήτημα των Τσάμηδων και τα ακίνητα (e pronave) των Αλβανών στην Ελλάδα πρέπει να επιλυθούν.
Ο Αλβανός Υπουργός απαίτησε γρήγορη επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα έγγραφα για  την ελεύθερη κυκλοφορία των Αλβανών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Ανησυχία για εθνικισμό

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την ανάπτυξη του εθνικιστικού πνεύματος και εξέφρασαν την προθυμία και τη δέσμευσή τους για μια πολιτική που θα αποθαρρύνει οποιαδήποτε εθνικιστική ρητορική που βλάπτει τις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνει η αλβανική Abcnews.

 Συνάντηση με Παπούλια

Εν κατακλείδι ο Παναρίτι κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Αλβανία. 
Την ίδια πρόταση έκανε και προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος είναι ένας καλός φίλος των Αλβανών και τον κάλεσε να αφαιρεθεί κάθε επιφύλαξη στο διάλογο και τη συνεργασία των δύο χωρών.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr