Μπαρζανί: “Η Τουρκία πρέπει να αρχίσει διάλογο με το PKK”



«Ο πρωθυπουργός  της Κουρδικής Ιρακινής Περιφέρειας, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογο η Τουρκία με το PKK,  για το κουρδικό ζήτημα”

Οκτώβριος 16, 2012.

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργός  της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ, είπε ότι πρέπει η Τουρκία και το PKK  να καθίσουν για να επιλύσουν το κουρδικό πρόβλημα, αλλά πριν την έναρξη του διαλόγου το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα να καταθέσει τα όπλα.


Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί σε συνέντευξή του στο ‘BBC Farsça’ εξέθεσε τις θέσεις του για το κουρδικό, για την κατάπαυση του πυρός, τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για ανακωχή του PKK και την έναρξη διαλόγου.

«Το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι στρατιωτικό, είναι ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε ο Μπαρζανί και πρόσθεσε «η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις».

Ο πρωθυπουργός της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ επεσήμανε ότι στην Τουρκία επί πρωθυπουργίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές τις οποίες περιέγραψε ως θετικές.

«Οπωσδήποτε το Κουρδικό δεν μπορεί να επιλυθεί σε μια νύχτα. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για το οποίο απαιτείται χρόνος. Επί του παρόντος όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι: Θέλει η Τουρκία να λύσει το πρόβλημα ή όχι;», είπε.

Ο Νετσιρβάν κατάταξε τις προτάσεις του για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος,  ως εξής:

«Το πιο σημαντικό είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης και του PKK.

Δεύτερον, η βελτίωση των συνθηκών  κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στη συνέχεια ένα πραγματικός διάλογος με το PKK για εκεχειρία», είπε.

Στην πρόταση της Τουρκίας, η  οποία θέτει ως προϋπόθεση για διάλογο την κατάθεση των όπλων από τους Κούρδους, ο Μουράτ Καραγιλάν, ηγέτης του PKK την περασμένη εβδομάδα είχε τονίσει πάλι στο  ‘BBC Farsça’ ότι «αυτό δεν είναι ρεαλιστικό ούτως ή άλλως. Πρώτα να ξεκινήσει ο διάλογος και στη συνέχεια να τεθεί το θέμα της ανακωχής», είπε.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr