Το Ισραήλ επιστρέφει τα τρία UAV στην Τουρκία



Οκτώβριος 27, 2012.

Η Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχε αγοράσει από το Ισραήλ έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τύπου Heron,  τα οποία μετά από εγκατάσταση νέας τεχνολογίας σε αυτά αποφάσισε να τα επιστρέψει, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Το Ισραήλ μετά από τις τεχνικές επιδιορθώσεις έπρεπε να τα επιστρέψει μέσα σε οκτώ μήνες. Η Τουρκία λόγω της καθυστέρησης είχε καταγγείλει την σύμβαση με το Ισραήλ. Με την απουσία αυτών των τριών εναέριων οχημάτων ο αριθμός των αεροσκαφών του είδους στις Ένοπλες Δυνάμεις  έπεσε  στα 10.

Η Τουρκία είχε αγοράσει από το Ισραήλ τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από το 2008, τα οποία είχε αναπτύξει στη περιφέρεια Μπατμάν. Είχαν τη δυνατότητα να πετούν στα 5.400 μέτρα, με τελική ταχύτητα 100 χλμ/ώρα και εμβέλεια από τη βάση 200 χιλιόμετρα.

Η μη επαρκής τεχνική υποστήριξη από το Ισραήλ εμπόδιζε τη δυνατότητα λήψης αρκετών στοιχείων και για το λόγο αυτόν δόθηκαν για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη, βάση της υπάρχουσας σύμβασης.

Αντί των τριών ισραηλινών Heron- UAV, για λήψη πληροφοριών για κινήσεις του PKK, χρησιμοποιήθηκαν τα Aerostar, τα οποία είχε παραχωρήσει το Ισραήλ- μέχρι της εγκατάστασης της νέας τεχνολογίας- καθώς και μικρά UAV τούρκικης κατασκευής.

Το Ισραήλ έπρεπε να επιστρέψει τα τρία UAV το 2010 αλλά λόγω  της κρίσης με το Mavi Marmara,  είχε ανασταλεί το αίτημα, γράφει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr