Μπόικο Μπορίσοφ: Άνομα λειτουργεί η βουλγαρική εθνική υπηρεσία πληροφοριών



Νοέμβριος 23, 2012.

Σόφια.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη- προκειμένου να συζητήσουν ένα νέο πακέτο νόμων για τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας-  οι υπηρεσίες πληροφοριώνλειτουργούν εδώ και 23 χρόνια χωρίς νομικό πλαίσιο.

«Όχι τυχαία, από το 1990, έχουν περάσει σχεδόν 22 χρόνια και κοντεύουμε στο 23ο , οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται χωρίς νομικό πλαίσιο. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας λειτουργεί χωρίς νόμο και μιλάμε για μια πολύ σοβαρή υπηρεσία», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

«Και αυτό γίνεται σκόπιμα. Αυτό είναι σαφές. Και όλες αυτές οι παραβιάσεις οι οποίες γίνονται τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο γεγονός  ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να τις περιορίζει και να καθορίζει το πεδίο άσκησης των καθηκόντων τους», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

 Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βέσελιν Βούτσκοφ είπε ότι μέσα ένα χρόνο έχει κάνει καλή δουλειά για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου.
Σύμφωνα με αυτό θα υπάρχει ένας ισχυρός κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις υπηρεσίες αυτές.

«Δεν είναι τυχαίο- για παράδειγμα- ότι στη Γερμανία ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις υπηρεσίες ασφαλείας καθορίζει ακόμη κα τα βασικά τους δικαιώματα –βάσει του Συντάγματος. Το ίδιο το γερμανικό κράτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός ο έλεγχος για να μην υπάρξουν  μεγάλες στρεβλώσεις.  Αυτό πρέπει να γίνει και στη Βουλγαρία. 

Έτσι έχουμε προγραμματίσει μια κλασική επιτροπή με αρμοδιότητες ελέγχου των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, της Sans και των  ΜΚΟ, δήλωσε ο Βούτσκοφ.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr