Μαυροβούνιο: Διαμάχη στο νέο κοινοβούλιο για τον εθνικό ύμνο



"Ο συντάκτης των στίχων του εθνικού ύμνου εξυμνούσε τον Χίτλερ"...

Νοέμβριος 6, 2012.

Ποντγκόριτσα.

Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, μετά από 24 ημέρες από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και την εκλογή στη νέα συνεδρία –για τέταρτη φορά- του προέδρου του Κοινοβουλίου, Ράνκο Κροβόκαπιτς, η συνέλευση άρχισε με διαφωνία για τον εθνικό ύμνο τον οποίο μποϋκόταραν ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης.


Κατά την έναρξη της εναρκτήριας συνέλευσης,  τονίστηκε με έμφαση ο ύμνος «Ω, φωτεινή αυγή του Μαΐου» αλλά στην πράξη αυτή  δεν παρέστησαν οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Μετώπου (DF), βουλευτές από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας της Σερβίας (NOVA) καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, Μιλάνο Κνέζεβιτς και Βλαντισλάβ Μπόγιοβιτς.

Μπήκαν στην  αίθουσα του Κοινοβουλίου αφού επέμεναν στην απάλειψη  του ύμνου του Μαυροβουνίου από τα μεγάφωνα.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τον εθνικό ύμνο της χώρας, αφού ο συντάκτης των δύο τελευταίων στροφών είναι εγκληματίας πολέμου, αφού έχει εξυμνήσει τον Χίτλερ.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση των 81 βουλευτών του νέου Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου- μετά τις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου- παρέστη ο πρόεδρος του κράτους Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr