Πρόεδρος Αλβανίας στο Al Jazeera: Σωστές οι θέσεις του Μπερίσα...



Δεκέμβριος 5, 2012.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες στο κανάλι  Al Jazeera δήλωσε ότι «η αλλαγή των συνόρων στην περιοχή είναι ένα κλειστό θέμα» και ότι κατά τη γνώμη του, «αν θα ανοίξει εκ νέου στη συνέχεια, ενέχει κινδύνους».


Εξηγώντας την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», ο Νισάνι τόνισε ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.

Ο αριθμός Ένα του αλβανικού κράτους, στράφηκε στη συνέχει στα 100 χρόνια της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας και ανέδειξε τις θυσίες των Αλβανών στην ελευθερία καθώς και τα επιτεύγματά τους, επισημαίνοντας τη συμμετοχή της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε μια συνέντευξή του ο Νισάνι για το αλβανικό Top Channel,  αναφερόμενος στον επιθετικό αλβανικό εθνικισμό καθησύχασε τους γείτονες ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά και ότι δεν υπάρχει ντροπή να διακοινώσει την ιστορία της.

«Η αλβανική σημαία δεν οδηγείς σε εισβολή σε άλλους. Η έκφραση της έθνους είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, αλλά δεν αποσκοπεί να διεκδικήσει εδάφη άλλων», δήλωσε ο αρχηγός του αλβανικού κράτους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ότι «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο είναι αλβανικά εδάφη», ο Νισάνι είπε ότι οι δηλώσεις ήταν πολύ σωστές.

«Στο πλαίσιο των εορτασμών συμπεριλαμβάνεται η ιστορία των Αλβανών. Πάντοτε ομιλούμε για τους εορτασμούς της ιστορίας, τις επιδόσεις και τους δρόμους που ακολούθησε το αλβανικό έθνος. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πούμε την ιστορία μας, αλλά δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις. Η Αλβανία είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, αρμονίας μεταξύ των εθνών, να παραμείνουμε φίλοι με τους γείτονές μας και πιστεύουμε  ότι θα υπάρξουν άλλες στιγμές που θα γιορτάσουμε μαζί», δήλωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, γράφει το αλβανικό ‘Ιλλυρία’.



--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr