Η Σερβία εντάχθηκε στη ρωσική στρατιωτική συμμαχία



«Η Σερβία θα γίνει μια πολύ ισχυρή χώρα, τόσο ισχυρή που θα διστάσει κάποιος να χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον της»

Δεκέμβριος 12, 2012.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Σερβίας, ενέκρινε την πρόταση από την πλειοψηφία του κυβερνώντος  Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, 


για τη δημιουργία μιας μόνιμης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία θα έχει το καθεστώς παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού «Συλλογική Συνθήκη Ασφάλειας» (ОДБК), αναφέρουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το Α1 on- (А1.он).

Η απόφαση ελήφθη λίγες μόνον εβδομάδες από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν στο Βελιγράδι.

Τότε, ο Ρογκόζιν είχε δηλώσει ότι «Η Σερβία θα γίνει μια πολύ ισχυρή χώρα, τόσο, μάλιστα, ισχυρή που ο καθένας θα πρέπει να εξετάσει πριν από τη χρήση όπλου εναντίον της».

Εντωμεταξύ στο δημοσίευμα σημειώνεται η έκπληξη ότι ποτέ η σερβική κυβέρνηση δεν εξέφρασε δημόσια ότι η χώρα είχε μια πιο ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό, ούτε προσπάθησε να εξηγήσει την απόφασή της να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπως η Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και  τη Λευκορωσία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μίλος Αλίγκρουντιτς δήλωσε ότι η υιοθέτηση της σερβικής αντιπροσωπείας στην  ОДБК δεν παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας, αφού η Σερβία έχει, ήδη, στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ το ίδιο καθεστώς του παρατηρητή.
Οι εμπειρογνώμονες επέκριναν έντονα  την κίνηση αυτή, που έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η Σερβία είναι πιο κοντά στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αυτούς, η έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής συμμαχίας  αποτελεί «χτύπημα στο μάτι της Ευρώπης» και αναμένου ότι η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες, σημειώνει το πρακτορείο Κρος- Агенция Кросс.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr