Σερβία: Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Αλβανούς στο Πρέσεβο να απομακρύνουν ένα μνημείο



Δεκέμβριος 22, 2012.

Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ζήτησε από τις τοπικές αρχές στο Πρέσεβο, να αφαιρέσουν οι  ίδιοι το μνημείο που χτίστηκε από τα μέλη του (αλβανικού) Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα ή να το καταστρέψουν.

«Ορισμένοι λένε ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το μνημείο που χτίστηκε από εκείνους που σκοτώθηκαν  από αστυνομικούς. Πρέπει να το απομακρύνεται μόνοι σας ή θα καταστραφεί, γιατί είναι σε σερβικό έδαφος και η σερβική κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Το μνημείο που έστησε η αλβανική δημοτική πλειοψηφία στο Πρέσεβο

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Αλβανοί του Πρέσεβο πρέπει να αναρωτηθούν αν το μνημείο που χτίστηκε θα επιδεινώσει τις ήδη κακές εθνικές σχέσεις (Σέρβων -Αλβανών).

Στο τέλος του Νοεμβρίου, στο κέντρο του Πρέσεβο στήθηκε ένα μνημείο από τα μέλη του (αλβανικού)  «Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα» στο οποίο βρίσκονται 27 ονόματα που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης με τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στη νότια Σερβία, αναφέρει το πρακτορείο Τανγιούγκ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr