Σκοπιανό: Εκρηκτικός ο Έλληνας πρέσβης στις Βρυξέλλες κατά Αυστρίας



Πρέσβης Σωτηρόπουλος: «Τελείωσε η περίοδος που η Αυστρία υπαγόρευε τη θέλησή της στα Βαλκάνια»


Δεκέμβριος 11, 2012.

Βρυξέλλες.

Αναμένεται η απόφαση στις Βρυξέλλες, από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, σχετικά με το εάν λάβουν τα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το βουλγαρικό "Фокус" και συνεχίζει:


Πριν από τη συνάντηση, δεν σταμάτησαν τα σχόλια στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων για τους γείτονες κυρίως, αλλά και την Κύπρο που ασκεί την προεδρία της ΕΕ καθώς και στις ευρωπαϊκές χώρες που τείνουν να υποστηρίξουν τη θέση άσκησης βέτο στις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ πριν την επίλυση της διαφοράς του ονόματος ή την επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας.

 Στο μεταξύ για ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του Έλληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση των κρατών μελών της ΕΕ, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.

Για το ίδιο θέμα αναφέρεται και η σκοπιανή Dnevnik που γράφει: «Έκρηξη δυσαρέσκειας του Έλληνα πρέσβη στην αυστριακή υποστήριξη για τα Σκόπια».

Ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος επιτέθηκε στην αντιπροσωπεία της Αυστρίας, η οποία επέμενε στον καθορισμό ημερομηνίας για τις διαπραγματεύσεις με την FYROM  και τους απάντησε στα γερμανικά:

«Τελείωσε η περίοδος που η Αυστρία υπαγόρευε τη θέλησή της στα Βαλκάνια».
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Libération», η προσέγγιση του Σωτηρόπουλου δεν αποτέλεσε έκπληξη στους εκπροσώπους των άλλων 26 χωρών.

Την κατάσταση προσπάθησε να ηρεμήσει ο πρέσβης της Γαλλίας, Philippe Etienne, πριν η Κύπρος λύσει τη συνεδρίαση.

«Ο λόγος για το ελληνικό σκάνδαλο στις Βρυξέλλες προήλθε από τις συνθήκες που επιβάλλονται στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους για να βγει από την κρίση με τα Σκόπια. Η Ελλάδα είναι κατά της χρήσης του ονόματος ‘Μακεδονία’ από αυτήν την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, θεωρώντας ότι το όνομα Μακεδονία είναι μέρος της κληρονομιάς των Ελλήνων.

Η Αυστρία, της οποίας η αυτοκρατορία επί πολλά χρόνια είχε στην κατοχή της τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επιδιώκει  να περάσει το ζήτημα αυτό πάνω από το ‘σώμα’ των Ελλήνων,  και το έχει μεταβάλλει σε θέμα εθνικής υπερηφάνειας.

Το χειρότερο, σύμφωνα με την ελληνική άποψη για τα πράγματα, είναι ότι η Βιέννη υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, ότι, δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν τον Ιούνιο του 2013, με την υπόσχεση εκ μέρους των αρχών  για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μία υπόσχεση που δεν έχει δοθεί.

Από την πίεση αυτή, ο Έλληνας πρέσβης εξερράγη, πιθανότητα, λόγω της τριετούς ταπείνωσης που βιώνει η χώρα του», έγραψε η «Libération», σύμφωνα με τη σλαβική των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr