Η Αλβανία ελπίζει στην Ιρλανδική προεδρία της ΕΕ



Δεκέμβριος 18, 2012.

Βρυξέλλες.

Στις αρχές του επόμενου έτους, την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνει η Ιρλανδία, η οποία δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η διεύρυνση των Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.


Αυτό- συνεχίζει το δημοσίευμα- σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για την Αλβανία, αλλά πάντα εφ’ όσον πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα. Η υπουργός της Ιρλανδίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Lucinda Creighton δήλωσε ότι εκτός από τα μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης, ο κύριος στόχος θα είναι η διεύρυνση το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο.

«Υπάρχει μία χρυσή ευκαιρία για την προεδρία μας, να προχωρήσουμε την επέκταση, κυρίως στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το επόμενο έτος θα είναι η 1οη επέτειος της συνόδου κορυφής της Θεσσαλονίκης. Από πολλές απόψεις, πρέπει να πούμε ότι η πρόοδος στην περιοχή δεν έγινε τόσο γρήγορα, όσο θα θέλαμε. Ωστόσο περιμένουμε τις ενδιάμεσες εκθέσεις της Επιτροπής, στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου. Η προεδρία θα καθοδηγηθεί από αυτές τις εκθέσεις προόδου για να κινηθούμε παραπέρα», δήλωσε η  Creighton.

Η Ιρλανδή υπουργός αναφερόμενη στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι «η πρόοδος στο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς το εμπρός με τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, τον Ιούνιο. Αυτός είναι στόχος μας, αλλά αυτό εξαρτάται από τις δύο πλευρές», είπε, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr