Ο Αβραμόπουλος ζητά από τα Σκόπια αποδείξεις καλής γειτονίας




Δεκέμβριος 17, 2012.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων τόνισε ότι τα Σκόπια πρέπει να αποδείξουν ότι σέβονται την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα κλίμα αύξησης της μισαλλοδοξίας.


“Είναι λογικό κάθε χώρα να έχει τα δικά της ευαίσθητα θέματα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές, όπως και η στάση της βουλγαρικής πολιτικής έναντι των Σκοπίων”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

«Τα ευαίσθητα θέματα είναι διαφορετικά. Αλλά υπάρχουν οι κοινές σοβαρές ανησυχίες για την άνοδο της εθνικιστικής  και της λαϊκίστικης ρητορικής, καθώς και αύξηση του κλίματος μισαλλοδοξίας», είπε ο Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές αξίες, ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Μια χώρα που ισχυρίζεται ότι έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό, όπως η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας , θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται την αρχή των σχέσεων  καλής γειτονίας. Και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη νέα πορεία, τη στιγμή που θα πληρούν τα Σκόπια τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος στο BTA.

(Δημοσίευμα στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα από τη Ντόιτσε Βέλε,  όπως την παρουσιάζει η σκοπιανή Dnevnik)

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr