Η Τουρκία ζητά εγγυήσεις για τον δορυφόρο Göktürk-1 παρά την αντίθεση του Ισραήλ



Δεκέμβριος 26, 2012.

Μετά την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου Göktürk-2 και την είσοδό του σε τροχιά έχουν βελτιωθεί ορισμένα συστήματά του, αλλά και πάλι είναι ατελή και αυτό είναι το θέμα της συζήτησης που έχει αναπτυχθεί στην τουρκική κυβέρνηση.


Το Ισραήλ έχει εντείνει την άσκηση πιέσεων προς τη γαλλική εταιρεία που κατασκεύασε τον τουρκικό δορυφόρο Göktürk-1, προκειμένου να είναι σε θέση να μην λαμβάνει εικόνες του ισραηλινού εδάφους η Τουρκία, ενώ η τελευταία επέμενε, πριν από την έναρξή του,  προς την εταιρεία, ο δορυφόρος να παίρνει εικόνες από όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Το Ισραήλ το οποίο πωλεί μερικά από τα κομμάτια, του συστήματος της  δορυφορικής ηλεκτρο-οπτικής κάμερας στη γαλλική ηλεκτρονική εταιρεία Thales, η εταιρεία η οποία κατασκεύασε το Göktürk-2,  προσπαθεί να πιέσει την Thales να αποτρέψει την Τουρκία από τη λήψη φωτογραφιών  της περιοχής του Ισραήλ από το δορυφόρο Göktürk-1.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έχουν οργανώσει μια σειρά επαφών με τη γαλλική εταιρεία ζητώντας να προωθήσουν ότι η Τουρκία θέλει να βλέπει όλες τις εικόνες από οποιοδήποτε έδαφος με το δορυφόρο πριν μπει ακόμη σε λειτουργία.

Ο Göktürk-1 είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2013. Αλλά η εκτόξευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2014 λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών στην κατασκευή του δορυφόρου από την Thales.

Μιλώντας στην εφημερίδα Ζαμάν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ο δορυφόρος να εκτοξευθεί, αν δεν υπάρξει εγγύηση ότι θα έχει εικόνες από κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού εδάφους.

«Οι λεκτικές υποσχέσεις δεν σημαίνουν τίποτε σε αυτό το είδος του έργου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιστρέψει ο δορυφόρος όταν μπει σε τροχιά. Η Γαλλία πρέπει να το προωθήσει αυτό σε εμάς», είπε ο αξιωματούχος.

Εντωμεταξύ, ο δεύτερος δορυφόρος της Τουρκίας, εγχώριας παραγωγής για την  παρατήρησης της Γης εκτοξεύθηκε στο διάστημα από την Κίνα στις 18 Δεκεμβρίου.

Ο Göktürk-2 είναι ο πρώτος εθνικός υψηλής ευκρίνειας δορυφόρος παρατηρητής του εδάφους της γης και έχει παραχθεί από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Έρευνας της Τουρκίας(TÜBİTAK) και της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ).

Ο δορυφόρος Göktürk-2, έχει ανάλυση 2,5 μέτρα και θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και άλλα θεσμικά όργανα που απαιτούν δορυφορικές εικόνες για τη γεωργία, τις μεταφορές και την αστική ανάπτυξη.

Ο Göktürk-1 θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr